Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Λουκασένκο, ο οποίος ζήτησε στήριξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν άγρια από την αστυνομία, που τους έκανε και ηλεκτροσόκ.

«Μου έκαναν ηλεκτροσόκ δέκα φορές. Στα πόδια, κοντά στην καρδιά και στα χέρια. Μας χτυπούσαν με γκλοπ με κάθε κίνηση ή λέξη μας. Μας έβριζαν και μας απειλούσαν. Θυμάμαι καθαρά έναν που είπε: Εάν μου έλεγαν να σας κάψω ζωντανούς, θα το έκανα. Το φαντάζεστε; Απειλούσε ότι θα μας έκαιγε ζωντανούς».

Ο Σεργκίι περιγράφει τα όσα του συνέβησαν μετά τη σύλληψη του στη διαδήλωση εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Μινσκ την περασμένη Δευτέρα.

Ο νεαρός άνδρας είναι ένας από τους περίπου χίλιους διαδηλωτές που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη. Τα σώματά τους είναι γεμάτα μώλωπες από τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στα κρατητήρια.

Παρά το κλίμα τρόμου και τους βίαιους ξυλοδαρμούς, οι διαδηλώσεις γιγαντώνονται. Σταδιακά στο δρόμο βγήκαν μαζικά γυναίκες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στα κρατικά εργοστάσια.

Από την Λιθουανία όπου κατέφυγε, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κάλεσε σε νέες, ειρηνικές, διαδηλώσεις.

Αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί, ο επί 26 χρόνια πρόεδρος ζήτησε τη στήριξη του Κρεμλίνου.

Η ΕΕ καταδίκασε τη βία και αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους που σχετίζονται με την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.