Το αρχηγείο του τουρκικού στόλου επισκέφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργών Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς των υπολοίπων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Εκεί, φέρεται να επικοινωνεί με τον στόλο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του.

Πρόκειται προφανώς για ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» των Τούρκων οι οποίοι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επιστολή Τσαβούσογλου σε Μπορέλ

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας στους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού σημειώνει ότι η επιστολή στάλθηκε πριν από το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ σήμερα μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας.

 Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή του, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλεί την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας), απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.
Αναφέρθηκε σε λεγόμενη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία, κατά τον Τσαβούσογλου παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των «ιδιοτροπιών»,  της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον ίδιο προκλητικό τόνο.

Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη – όπως ανέφερε – απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Αναφέρεται δε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Παρόμοιες επιστολές στάληκαν επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.