Επιστολή για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας απέστειλε χθες στους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν από το έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσαβούσογλου, κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αποκλείουν την Τουρκία, λέγοντας ότι  «τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο της Άγκυρας και της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.

Παράλληλα αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία».

«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», προσθέτει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη – όπως ανέφερε – απόφαση, θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Αναφέρει δε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Παρόμοιες επιστολές στάλθηκαν επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους ΥΠΕΞ των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.