Δύο γαλλικά μαχητικά Rafale απογειώνονταν τα ξημερώματα της Πέμπτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου και προσγειώνονταν μετά από μερικά λεπτά στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Την ίδια ώρα μια γαλλική φρεγάτα με ισχυρότατη δύναμη πυρός (περιλαμβανομένων και πυραύλων Scalp- μεγάλης εμβέλειας) και ένα ελικοπτεροφόρο άρχιζαν κοινές ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με δυο λόγια ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, όταν διαμήνυσε πως θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, το είπε και το έκανε…

***
Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γάλλο Πρόεδρο και το tweet του κ. Μητσοτάκη στα γαλλικά στο οποίο τον ευχαριστούσε για την αλληλεγγύη που επέδειξε: «Είναι αληθινός φίλος της Ελλάδος, αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» σημείωνε ο Πρωθυπουργός. Είχαν επίσης προηγηθεί αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Αλλά ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά…

1. Τα γαλλικά Rafale έλαβαν διαταγή απευθείας από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας να απογειωθούν από την Κύπρο (δεν είχαν συμπληρώσει ούτε ένα 24ωρο στο αεροδρόμιο της Πάφου πραγματοποιώντας απλώς μία συμβολική πτήση πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ) και να κατευθυνθούν προς την Σούδα, στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας για «τεχνική υποστήριξη», ( για «επαναξυπηρέτηση»), όπως αναφερόταν στην διαταγή. Τα δύο Rafale, αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης NAVTEX και θα παραμείνουν στην Κρήτη μέχρι νεωτέρας.

2. Το ελικοπτεροφόρο «FS Tonnerre» είχε βάλει ρότα για τον πολύπαθο Λίβανο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά καθ΄οδόν και ενώ βρισκόταν ανοικτά τη Κρήτης έλαβε εντολή από το Παρίσι να κατευθυνθεί, μαζί με τη φρεγάτα «La Fayette» , στην θαλάσσια περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία με Navtex. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται και ο ελληνικός στόλος. Είχαν προγραμματιστεί να γίνουν κοινές ασκήσεις με τις φρεγάτες Σπέτσαι, Λήμνος, Αιγαίον και Κουντουριώτης (και των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας που βρίσκονται πάνω σ΄αυτές). Η περιοχή των ασκήσεων ήταν η ευρύτερη περιοχή που πλέει το Oruc Preis. Οι Γάλλοι ζήτησαν την συγκεκριμένη περιοχή για ασκήσεις με τις ελληνικές φρεγάτες. Τι είδους ασκήσεις; Περιλάμβαναν προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, συνεργασία πτητικών μέσων και άλλα. Να σημειώσω εδώ ότι το ελικοπτεροφόρο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, είναι πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων και πάνω σ΄αυτό επιβαίνει σημαντικός αριθμός Γάλλων κομάντος με υπερσύγχρονο φορητό οπλισμό.

***
Ήταν οι περισσότεροι σε διακοπές

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί και τούτο: Ολες αυτές οι διπλωματικές κινήσεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο του Πρωθυπουργού (όπως αυτές με τον Μακρόν και την Μέρκελ), όσων και των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών γίνονταν (και γίνονται) μήνα Αύγουστο, που τα πάντα στην Ευρώπη είναι κλειστά για τις θερινές διακοπές. Μάλιστα όπως μου είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «τις περισσότερες φορές που τηλεφωνούσαμε βρίσκαμε τους συνομιλητές μας είτε σε διακοπές, είτε στα εξοχικά τους».

***
Όταν ο υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στην Φλοράνς

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο γύρω από την συμμετοχή των δύο γαλλικών πολεμικών σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές φρεγάτες στην περιοχή όπου οι Τούρκοι παρανόμως την έχουν δεσμεύσει με Navtex. Τα επιτελεία Εθνικής Άμυνας είχαν εντοπίσει ότι το ελικοπτεροφόρο είχε αναχωρήσει από τη ναυτική βάση του στη Γαλλία με κατεύθυνση στο Λίβανο, όταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε την Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλοράνς (που βρισκόταν σε διακοπές στην Νορμανδία). Ακολούθησε την Τετάρτη το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς, ο παρακάτω διάλογος:

ΝΠ (Νίκος Παναγιωτόπουλος)- Φλοράνς. Χαίρομαι που συνομιλούμε και σ΄ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες στο τηλέφωνο ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές και βεβαίως επιθυμώ να σε ευχαριστήσω για την στήριξη που παρέχει η Γαλλία, προς την Ελλάδα.

ΦΠ (Φλοράνς Παρλί) – Νίκος και εγώ χαίρομαι που μιλάμε…
ΝΠ- Για το ελικοπτεροφόρο που κατευθύνεται στον Λίβανο και τα δύο γαλλικά Rafale που βρίσκονται στην Κύπρο θέλω να μιλήσουμε…
Ακολούθησαν διάλογοι για πώς το ελικοπτεροφόρο θα προσεγγίσει την περιοχή και πώς θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με ελληνικά πλοία. Και αφού οι λεπτομέρειες έκλεισαν και μάλιστα, όπως μου είπε ο υπουργός Άμυνας σε εύλογο χρόνο η κυρία Φλοράνς του λέει..
ΦΠ- Εκείνο που προέχει είναι να έχω κοντά στο ελικοπτεροφόρο και μία φρεγάτα, ως πλοίο συνοδείας για περισσότερη ασφάλεια.
ΝΠ- Βεβαίως θα υπάρχει όχι μία αλλά περισσότερες φρεγάτες.

Αφού ευχαρίστησε την Γαλλίδα ομόλογό του, έκλεισε εκεί η επικοινωνία. Τελικά βρέθηκαν δίπλα στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο τέσσερις ελληνικές φρεγάτες για συνεκπαίδευση με του Γάλλους.

***
Υψηλές επισκέψεις στην 115 ΠΜ

Ειδικά για τα Rafale που ήρθαν από την Κύπρο θα πρέπει να ξέρετε ότι ενδέχεται να επιστρέψουν κάποια στιγμή και πάλι στην αεροπορική βάση της Πάφου. Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή αναμένεται να τα επισκεφθεί στην 115 ΠΜ και συνομιλήσει με τα πληρώματά τους. Μια είδηση που ωστόσο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει επιβεβαιωθεί.,

***
Οι κινήσεις του Oruc Reis

Οσον αφορά τις κινήσεις του Oruc Reis σας πληροφορώ ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 12.50 μ.μ. της Πέμπτης. Συνεχίζει για τέταρτη μέρα την περιπλάνησή του στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των επικίνδυνων παιχνιδιών της Άγκυρας. Το τουρκικό σκάφος, που για τρία 24ωρα έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης, άλλαξε ρότα και άρχισε να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ. Τα ξημερώματα όμως έκανε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνθηκε ξανά κινούμενο με πολύ χαμηλή ταχύτητα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μαζί με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han συνεχίζει να συνοδεύεται από τον μικρό στολίσκο πολεμικών πλοίων, όπως από τον απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας.

***
Πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός μετά τις διακοπές

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα «που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να παρακολουθούμε το σουλάτσο του Oruc Reis» , όπως έλεγε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Το θέμα του κορωνοϊού και των κρουσμάτων που συνεχώς αυξάνονται. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πληροφορήσω ότι την Παρασκευή, στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους Τσιόδρα- Χαρδαλιά και Λοιμωξιολόγους. Αυτό που ιδιαίτερα προβληματίζει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι η επιστροφή των παραθεριστών από τις διακοπές. Το πρώτο κύμα επιστροφής αναμένεται να αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα…

***
Ισως να είχατε προσέξει ότι πολλά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα είχαν προέλθει από νέους ανθρώπους που είχαν πάει διακοπές (και σε συναυλίες) στην Χαλκιδική. Υπάρχει, σιγουριά, ανάμεσα στους Λοιμωξιολόγους, όπως μου έλεγε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου ότι κρούσματα θα υπάρξουν και από τους νέους που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε διακοπές σε νησιά (κυρίως των Κυκλάδων). Οπως μου είπαν οι επιστήμονες το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί (που πιθανότατα εάν μολυνθούν θα είναι ασυμπτωμτικοί) θα επιστρέψουν, θα έλθουν σε επαφή με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και εδώ ακριβώς θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Βεβαιώνουν ωστόσο ότι ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα μέτρα. Να ξέρετε όμως ότι ο κατάλογος των μέτρων μικραίνει συνεχώς. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Το πολύ- πολύ να αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ή να παραταθούν ή ακόμα να επεκταθούν οριζόντια. Το lockdown αποκλείεται, συνεπώς αυτό που μένει, όπως μου λένε οι ειδικοί είναι «η ευθύνη του καθενός μας απέναντι στον εαυτό του, τους οικείους του, στους συνανθρώπους του και απέναντι στην κοινωνία». Αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι.

***
Δεν ήρθε ακόμα το δεύτερο κύμα

Πέραν των Λοιμωξιολόγων που πιστεύουν ότι ναι μεν τα κρούσματα έχουν αυξηθεί αλλά δεν έχουμε ακόμα εισέλθει στο δεύτερο κύμα, την ίδιο πιστεύει και η κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Ούτε ότι είμαστε με το ένα πόδι μέσα ή με τα δύο. Και τούτο γιατί δεν υπάρχει ακόμα αυξημένη πίεση προς το Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 κρεββάτια με ασθενείς Covid-19 από τα 500 σ΄όλη την χώρα. Αρα ακόμα το σύστημα αντέχει. Ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα θα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ εάν όταν και όποτε έρθει το δεύτερο κύμα.

***
Παραλάβαμε 240 φιαλίδια ρεμδεσιβίρη 

Στόχος είναι η ενίσχυση του οπλοστασίου μας έναντι της διασποράς του κορωνοϊού. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι εδώ και μερικές ημέρες έχει παραληφθεί ποσότητα του φαρμάκου ρεμδεσιβίρης. Κατά τους ειδικούς το φάρμακο αυτό βοηθά κυρίως όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα πνευμονίας. Δεν έχει παραληφθεί μεγάλη ποσότητα παρά μόνον 240 φιαλίδια. Ωστόσο αναμένονται και άλλα. Τη διαχείριση για το φάρμακο αυτό έχει η ΕΕ για εφοδιασμό όσο το δυνατόν περισσότερο χωρών έναντι της νόσου Covid-19.

***
Μόλις ανοίξει η Βουλή η επικύρωση των ΑΟΖ Ιταλίας και Αιγύπτου

Την πρώτη εβδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή θα έρθουν προς κύρωση στην Ολομέλεια του Σώματος και οι δύο συμφωνίες για τις ΑΟΖ, της Ιταλίας και της Αιγύπτου. Η Βουλή ανοίγει στις 24 Αυγούστου. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να ψηφιστούν περί τα 25 νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία, ο Ψηφιακός Κώδικας και το G5, το νομοσχέδιο για την δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το Πτωχευτικό Δίκαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και άλλα.