Σε νέες προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με το Oruc Reis, το οποίο από τη Δευτέρα, κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρατε την πρώτη απάντηση».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με το Oruc Reis, το οποίο από τη Δευτέρα, κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρατε την πρώτη απάντηση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου προέδρου με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Αργότερα, ο τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία, η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Το Oruc Reis συνεχίζει… την περιπλάνησή του στην Αν. Μεσόγειο

Υπό στενή παρακολούθηση παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, μετά την εκδήλωση της νέας τουρκικής πρόκλησης και την αποστολή του Oruc Reis, το οποίο κάνει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για μια ακόμα φορά το τουρκικό πλοίο άλλαξε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, πορεία και λίγο μετά τις 13:00 μπήκε εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την οποία είχε βγει το απόγευμα της Τετάρτης. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή οι εντολές που έχει δώσει και στους τρεις Κλάδους η στρατιωτική ηγεσία του «Πενταγώνου» ήταν να συνεχιστεί η στενή επιτήρηση του τουρκικού σκάφους.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis στις 18:30 της Πέμπτης

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι κινήσεις του πλοίου παρακολουθούνται όχι μόνο από τις δύο ελληνικές φρεγάτες που πλέουν πολύ κοντά στο Oruc Reis σε απόσταση 5 μιλίων, αλλά από όλα τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι έλληνες επιτελείς επιμένουν πως το τουρκικό σκάφος – το οποίο από προχθές έκανε στροφή 180 μοιρών και κινείται βορειοανατολικά, περνώντας χθες το βράδυ στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ μόνο και μόνο για να κάνει νέα αναστροφή και να επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – δεν πραγματοποιεί έρευνα, μολονότι έχει απλωμένα καλώδια μπροστά.

Όπως εξηγούν, θα ήταν αδύνατο να γίνει σεισμογραφική έρευνα με τα δύο βοηθητικά πλοία σε τόσο κοντινή απόσταση και με τα πολεμικά που επίσης το συνοδεύουν επίσης κοντά. Ο θόρυβος και μόνο είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για διενέργεια σεισμικής έρευνας.

Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Όλοι οι Κλάδοι – Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία – στο Νότιο Αιγαίο και πλησίον του Καστελλορίζου παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση και σε διάταξη μάχης.

Μόλις προ μερικών βδομάδων εξάλλου είχαν κάνει ένα πολύ δυνατό τεστ στο ίδιο ακριβώς πεδίο. Είχαν αναπτυχθεί δε σε χρόνο – ρεκόρ. Και όπως είχε επισημανθεί αρκετές φορές, αυτό επιτεύχθηκε καθώς εκτελέστηκε κατά γράμμα το σχέδιο της ακαριαίας αντίδρασης σε περίπτωση τουρκικής απειλής που είχε εκπονηθεί στο ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας.