Την βορειανατολική πορεία, την οποία χαράζει από το βράδυ της Τρίτης, όταν μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής έστριψε, συνεχίζει το Oruc Reis, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα marinetraffic.com το τουρκικό πλοίο συνεχίζει την πορεία που χάραξε την Τρίτη. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα κάνει νέα στροφή ή θα αποχωρήσει τελείως από την περιοχή που έχουν παρανόμως δεσμεύσει οι Τούρκοι με Navtex.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αναφορικά με τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis.

Δείτε που βρίσκεται στις 16:30 το μεσημέρι της Τετάρτης

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εφόσον το τουρκικό πλοίο συνεχίσει την ίδια πορεία -και δεν αλλάξει πάλι πορεία- σε περίπου τέσσερις ώρες προκειμένου θα βρίσκεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Δεν κάνει έρευνες

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό ότι το τουρκικό πλοίο έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές είναι αδύνατον να καταφέρει να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Η προπαγάνδα καλά κρατεί

Την ίδια στιγμή, εμμένοντας στην προπαγανδιστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis κάνοντας, μάλιστα, λόγο για αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει «κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα στην Γαλάζια Πατρίδα».

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Twitter και το κείμενο που το συνοεδεύει γράφει τα εξής:

«Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την προσευχή του ευγενούς έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα στην Γαλάζια Πατρίδα μας από τώρα μέχρι το τέλος. Η συνθήκη μας είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας».

Σημειώνεται πάντως πως από το βίντεο δεν προκύπτει ο χρόνος και η τοποθεσία όπου ελήφθη.