Τηλεφωνική συνομιλία είχαν πριν λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα

Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως από χθες είχε γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την συνεδρίαση χτες του ΚΥΣΕΑ.

Σε δήλωσή της μετά την συνομιλία της με τον κ. Μητσοτάκη, η κα Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων με την παραμονή του Oruc Reis στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας.

Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε για την εφεκτική τους στάση την ΕΕ και κυρίως το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές και για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και προβαίνει σε επιλογές που αναιρούν η μία την άλλη.

Έμπρακτη αμφισβήτηση

Αναλυτικά η δήλωσης της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η Κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Πόντιος Πιλάτος

Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή Ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι  ένα κράτος μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Η ΝΔ δεν έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική

Όμως τούτη την ώρα που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας,  η Κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα  κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει.

Εθνικό χρέος

Σημειώνεται πως χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τοποθετήθηκε για την στάση της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως περιμένει από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην γείτονα χώρα να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά.