Μετά το μπαράζ των παραιτήσεων υπουργών, ακολούθησε η παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Ο υπουργός, Χαμάντ Χασάν, μίλησε με δημοσιογράφους στο πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από δύο ημέρες οργισμένων διαδηλώσεων.

«Ολόκληρη η κυβέρνηση παραιτήθηκε», είπε ο Χαμάντ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα κατευθυνθεί στο προεδρικό παλάτι για να «παραδώσει την παραίτηση στο όνομα όλων των υπουργών».

Ο πρωθυπουργός Ντιάμπ αναμένεται να μιλήσει στο έθνος αργότερα τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.

«Ολόκληρο το καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Δεν θα κάνει καμία διαφορά αν υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τζο Χαντάντ, ένας Λιβανέζος μηχανικός. «Χρειαζόμαστε γρήγορα εκλογές.»

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ, η Δικαιοσύνη στο Λίβανο έχει αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας έχουν ανακριθεί.

Η κρατική ασφάλεια είχε συντάξει μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους από την αποθήκευση του υλικού στο λιμάνι και έστειλε ένα αντίγραφο στα γραφεία του προέδρου και του πρωθυπουργού στις 20 Ιουλίου. Η έρευνα εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο το νιτρικό αμμώνιο αποθηκεύτηκε στο λιμάνι και γιατί δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό.