Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου μετά την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Παράλληλα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνα με πληροφοριες ενημερώθηκε ήδη ο Βαγγέλγης Καλπαδάκης από Ελένη Σουρανή.

Η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

Είχαν προηγηθεί τετ α τετ συζητήσεις στις 23 Ιουλίου μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου διαπιστώθηκε σε γενικότερες γραμμές κλίμα συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν παραινέσεις για διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική.