Σε νέα εμπρηστική ανακοίνωση αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «πειρατική» τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Hami Aksoy, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε πως το Oruç Reis βρίσκεται για σεισμικές έρευνες σε αδειοδοτημένες περιοχές της TPAO.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι έρευνες είχαν στο παρελθόν σταματήσει με εντολή Ερντογάν και έπειτα από τις παραινέσεις Γερμανίας και ΕΕ. Εκείνες οι κινήσεις καλής θέλησης ωστόσο, ανέφερε, έγιναν για να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία να δράσει αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση στα κανάλια επικοινωνίας.

Η τουρκική ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, αφού υπέγραψε «πειρατική συμφωνία» με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Αναφέρει πως η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, εστάλη το Oruç Reis για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί πιο παλιά, σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται τα δικαιώματα που, σύμφωνα με αυτήν, έχει και απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Προειδοποιεί πως κανένας δεν μπορεί να την αποκλείσει από την Μεσόγειο που ήταν υπό τουρκικό έλεγχο για αιώνες. Όσοι νομίζουν πως είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Μεσογείου θα απογοητευτούν, αναφέρει.

Σε απειλητικό τόνο η Τουρκία αναφέρει πως θα ανατρέψει την συμμαχία του κακού που σχηματίστηκε εναντίον της και έχει τις δομές, την δύναμη και την βούληση να το πράξει.

Η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή δεν είναι κλιμακώσει, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά άσκηση του δικαιώματος άμυνας αν χρειαστεί. Δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο, αναφέρει.