Από σήμερα υποβάλλονται στη Γερμανία υποχρεωτικά σε δωρεάν  τεστ κορωνοϊού όσοι επιστρέφουν από χώρες όπου επικρατεί ένας «αυξημένος κίνδυνος» διάδοσης της νόσου. Στο σχετικό πίνακα του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ συμπεριλαμβάνονται γύρω στις 130 χώρες. Σε αυτές κατατάσσονται και ορισμένες ευρωπαϊκές όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, το Λουξεμβούργο, η Τουρκία αλλά και περιοχές της Ισπανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Καθημερινά πάνω από 1.000 νέα κρούσματα

Κρούσματα κορωνοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο δύο σχολείων στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία στη βόρεια ΓερμανίαΚρούσματα κορωνοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο δύο σχολείων στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία στη βόρεια Γερμανία

Τα υποχρεωτικά τεστ αφορούν ανεξάρτητα όλους, είτε επιστρέφουν με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο ή με τρένο στη Γερμανία. Η εξέταση θα πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών. Απαλλάσσονται όσοι αποδεδειγμένα έχουν κάνει τεστ τις τελευταίες 48 ώρες στο εξωτερικό. Εξεταστικά κέντρα λειτουργούν σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε χώρους στάθμευσης στους αυτοκινητόδρομους. Όσοι αγνοήσουν την προτροπή των αρχών για τεστ απειλούνται με πρόστιμο ως και 25.000 ευρώ.

Τα υποχρεωτικά τεστ καθιερώθηκαν λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στη Γερμανία που εκτιμάται πως οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε άτομα που επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε χώρες «αυξημένου κινδύνου». Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Γερμανία ξεπερνά καθημερινώς τα 1.000 άτομα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν 1.122 νέες περιπτώσεις. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που μέχρι στιγμής μολύνθηκαν με Covid-19 στη Γερμανία ξεπερνά τις 215.000. Από αυτούς 9.195 άτομα πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού ή σε σχέση με αυτόν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο