Μετά την ανεξέλεγκτη έξαρση κορωνοϊού που έφερε την Καλιφόρνια στην πρώτη θέση σε αριθμό λοιμώξεων στις ΗΠΑ, τα πράγματα φαίνονται να βελτιώνονται: Τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, όπως και το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να είναι ανακριβή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της Καλιφόρνια εντόπισαν ένα σφάλμα στην προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων για τον ιό – τη μεγαλύτερη που γίνεται σε όλη τη χώρα, με 120.000 άτομα να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά. Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε πτώση της τάξης του 21% στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ερμηνεύοντάς το ως δείγμα σταθεροποίησης της επιδημικής καμπύλης. Την επόμενη ημέρα, ο αρχίατρος της πολιτείας προειδοποίησε ότι οι αριθμοί κατά πάσα πιθανότητα ήταν υπερβολικά χαμηλοί – χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει κατά πόσο – και η πολιτεία δεν γνώριζε αν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Δεν ξέρουμε αν τα κρούσματα είναι σταθερά, αυξάνονται ή μειώνονται», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Σάρα Κόντι, διευθύντρια δημόσιας υγείας για την κομητεία Σάντα Κλάρα της Σίλικον Βάλεϊ. «Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε επιστρέψει σε κατάσταση άγνοιας».

Χαοτική η κατάσταση των τεστ

Μήνες μετά την έναρξη της μάχης με την πανδημία, αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα παλεύουν ακόμη με μερικά από τα πιο βασικά και απαραίτητα βήματα: Τον εντοπισμό των λοιμώξεων, την καταμέτρηση των κρουσμάτων και την καταγραφή των θανάτων. Η κατάσταση με τα τεστ είναι τόσο χαοτική, που μια ομάδα επτά κυβερνητών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εθνικό πρόγραμμα από τα κάτω προς τα πάνω, καλώντας σε συμμετοχή όποια πολιτεία είναι πρόθυμη να βοηθήσει.

Η Φλόριντα, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση του υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων στις ΗΠΑ, έχει διακόψει για λίγο το δικό της πρόγραμμα τεστ, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας. Η αναταραχή μπορεί να επαναληφθεί εκεί ή σε άλλες πολιτείες που υποφέρουν συχνά από τέτοια καιρικά φαινόμενα, καθώς πλησιάζει η εποχή των τυφώνων. Ταυτόχρονα, το Τέξας έχει αλλάξει αρκετές φορές τις μεθόδους συλλογής δεδομένων τόσο όσον αφορά τα νέα κρούσματα όσο και για τους θανάτους, ενώ κάποια στιγμή ανέφερε ότι οι θνητότητα αυξήθηκε κατά 13% σε μία μόλις ημέρα.

Η καταγραφή της πορείας των εξάρσεων είναι ζωτικής σημασίας: Οι πολιτείες που επιχειρούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους χρειάζονται ακριβείς, επικαιροποιημένους αριθμούς για να ελέγχουν την πρόοδό τους στον αγώνα κατά της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και για τις βαθμίδες εκπαίδευσης που διαπραγματεύονται το κατά πόσον θα ξαναβάλουν τους μαθητές στις τάξεις. Και η «ιχνηλάτηση επαφών», δηλαδή η πρόσκληση για τεστ εκείνων που ήρθαν σε επαφή με κάποιο ενεργό κρούσμα, είναι αδύνατη χωρίς άμεσα αποτελέσματα.

Ωστόσο, τέτοιου είδους προβλήματα ενδέχεται να είναι αναπόφευκτα σε μια πανδημία αυτού του μεγέθους.

Σφάλματα στα δεδομένα

Οι αξιωματούχοι της Καλιφόρνια δεν έχουν περιγράψει ακόμη λεπτομερώς τι έχει πάει λάθος με το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ο Μαρκ Γκάλι, γραμματέας της Υπηρεσίας Υγείας και Πρόνοιας της πολιτείας, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, λέγοντας ότι φαίνεται πως τα δεδομένα που αποστέλλονταν από τα διαγνωστικά εργαστήρια στην πολιτεία «κολλούσαν». Οι ειδικοί εργάζονται «όλη τη μέρα» για να δώσουν λύση στο ζήτημα, είπε σε δήλωσή του μέσω e-mail την Πέμπτη.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα», τόνισε ο Γκάλι. «Όλοι οι πολίτες της Καλιφόρνια και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας χρειάζονται έγκυρα δεδομένα, και δεσμευόμαστε να μοιραστούμε με το κοινό το πλήρες χρονικό του πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα, αλλά και το πραγματικό μέγεθός τους, αμέσως μόλις έχουμε κατανοήσει τι συμβαίνει – όπως και τις λύσεις αντιμετώπισής τους».

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας δεν γνωρίζουν καν πότε ξεκίνησε η υποκαταγραφή. Η Κόντι λέει ότι τα εσφαλμένα δεδομένα ίσως να ξεκινούν από τα μέσα Ιουλίου.

Η Καλιφόρνια είδε τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται μετά την κορύφωση των 12.000 πριν δύο εβδομάδες, σε μόλις 5.258 την Τετάρτη. Οι νεκροί έφτασαν σε ημερήσιο αριθμό-ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι συνολικά θα ξεπεράσουν τους 10.000, μετά την αύξηση των κρουσμάτων εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως εξηγεί ο Γκάλι, αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων επηρεάζονται από το σφάλμα, δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνους που αφορούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Και δείχνουν επίσης πτωτική τάση, από τους 7.170 στις 21 Ιουλίου στους 6.069 την Τετάρτη.

«Είμαστε σίγουροι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται», τονίζει ο Γκάλι.

Πηγή: www.bloomberg.com