Εξηγήσεις για το φορτίο 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού έδωσε στην κυπριακή αστυνομία ο Igor Grechushkin, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκε το πλοίο Rhosus. To συγκεκριμένο πλοίο το 2013 μετέφερε το φορτίο, το οποίο κατασχέθηκε από τις αρχές του Λιβάνου.

Ο 43χρονος Ρώσος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στη Λεμεσό, προς ικανοποίηση αιτήματος της Ιντερπόλ Βηρυτού και κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν στην προέλευση και τον προορισμό του φονικού φορτίου.

Σύμφωνα με τις κυπριακές αστυνομικές αρχές, οι απαντήσεις του Ρώσου πλοιοκτήτη διαβιβάστηκαν στις αρχές του Λιβάνου, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία με τους 137 νεκρούς και τους 5.000 τραυματίες. Μάλιστα, οι κυπριακές αστυνομικές αρχές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζητηθεί από τον Λίβανο.

«Φωνές» για τις υπηκοότητες 

Εικόνα από το λιμάνι της Βηρυτού μετά την καταστροφήΕικόνα από το λιμάνι της Βηρυτού μετά την καταστροφή

Η διασύνδεση της Κύπρου με την τραγωδία του Λιβάνου μέσω του 43χρονου Ρώσου, αναζωπύρωσε τις αντιδράσεις για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε μη Κύπριους επενδυτές.

Για τον λόγο αυτό, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία διαψεύδονταν ξένα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Igor Grechushkin να είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, σε σχετική διάψευση προχώρησε και η αστυνομία Κύπρου. Σύμφωνα πάντως με σημερινά δημοσιεύματα, το ίδιο δεν ισχύει για την σύζυγο του επιχειρηματία, η οποία είναι Ρωσίδα κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία