Οι Αστυνομικές Αρχές εντόπισαν σήμερα Πέμπτη, τον 43χρονο Ρώσο ο οποίος φέρεται να ήταν ο ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό σκορπώντας το θάνατο.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο Ρώσος εντοπίστηκε μετά από αίτημα της Ιντερπόλ.

O 43χρονος έδωσε κατάθεση σχετικά με την υπόθεση και οι απαντήσεις του θα αποσταλούν στο Λίβανο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας.

To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του – πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου.

Η μοιραία πορεία του φονικού φορτίου

Το νήμα που οδήγησε στην καταστροφή της 6ης Αυγούστου 2020 ξεκινά σχεδόν επτά χρόνια νωρίτερα, όταν ένα προβληματικό πλοίο, το Rhosus, «έδεσε» εκτός προγράμματος στο λιμάνι της Βηρυτού.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το πλοίο ήταν «φορτωμένο» με χρέη, στελεχωμένο από οργισμένους ναύτες και λαβωμένο από μία τρύπα από την οποία έμπαινε συνεχώς νερό ενώ ταυτόχρονα είχε την υποχρέωση να μεταφέρει 2.000 τόνους νιτρικού αμμωνίου, υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή λιπασμάτων αλλά και εκρηκτικών, ως τη Μοζαμβίκη.

Το Rhosus όμως κατά τραγική τύχη της Βηρυτού και των κατοίκων της δεν τα κατάφερε. Στο μάτι ενός κυκλώνα οικονομικών και διπλωματικών διενέξεων εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού.

Το νιτρικό αμμώνιο μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη και ουσιαστικά «ξεχάστηκε» εκεί μέχρι τις 6 Αυγούστου του 2020, που έκανε την παρουσία του αισθητή με έναν τόσο αποτρόπαιο και βάναυσο τρόπο, προκαλώντας δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπους, τραυμάτισαν τουλάχιστον 5.000 και άφησαν χωρίς στέγη τουλάχιστον 300.000.

«Τρομοκρατήθηκα», δήλωσε ο 70χρονος ρώσος πρώην καπετάνιος του πλοίου, Μπόρις Προκόσεφ, μιλώντας για τη στιγμή που πληροφορήθηκε τα όσα συνέβησαν στη Βηρυτό. Ο Προκόσεφ ζει στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί δηλαδή απ’ όπου το 2013 ξεκίνησε την πορεία του το μοιραίο φορτίο.