Στην εκτίμηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πιθανόν να διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις αρχές του 2021, προχώρησε ο δρ. Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής task force του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται περί τα τέλη του 2021 να είναι διαθέσιμες ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, σημειώνοντας πως τότε θα υπάρχει ελπίδα ότι ο πλανήτης θα μπορέσει να ξεπεράσει την πανδημία του κοροναϊού, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 700.000 ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόβλεψη του δρ. Φάουτσι είναι αρκετά πιο συντηρητική ως προς το χρονοδιάγραμμα από ό,τι αυτές άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, ο οποίος εκτίμησε πως η χώρα θα έχει στη διάθεσή της εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στις αρχές του 2021.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι στόχοι αυτοί μπορούν να τίθενται νωρίτερα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων προτού καν να έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος.

Σύμφωνα με τον δρ. Φάουτσι, αναμένεται να υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να λάβει έγκριση», είπε στο Reuters, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δημιουργηθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο εξαιτίας πολιτικών πιέσεων πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου».

Οι εποπτικοί φορείς άλλωστε έχουν δεσμευθεί ότι «δεν θα επιτρέψουν πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάσουν» τη διαδικασία ανάπτυξης ασφαλούς εμβολίου, επέμεινε.

Ασφαλώς ο Λευκός Οίκος θα χαιρόταν αν ανακοινωνόταν ότι υπάρχει εμβόλιο τον Οκτώβριο, πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι στον Λευκό Οίκο θα άρεσε να το δει, αλλά δεν έχω καμία ένδειξη πως ασκείται πίεση ως εδώ να κάνουμε κάτι διαφορετικά». Όμως η προεδρία έχει πει ρητά «όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», εξήγησε.

Ο Φάουτσι παραχώρησε τη συνέντευξη στο Reuters την ίδια ημέρα που ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο ιός «φεύγει» και «θα εξαφανιστεί» από την αμερικανική επικράτεια. Ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος όμως φάνηκε πολύ πιο επιφυλακτικός. «Κάποιες περιοχές έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, όμως άλλες έχουν πάρει φωτιά» τόνισε και πρόσθεσε: «Ελπίζω, και αισθάνομαι πως αυτό είναι εφικτό, ότι αφού μπούμε στο 2021 και πλησιάσουμε στον επόμενο κύκλο (διασποράς), θα έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Μπερξ και του ιδίου, ο δρ. Φάουτσι σημείωσε πως προσπαθεί να μην ανακατεύεται «στην πολιτική», περισσότερο θέλει να δίνεται έμφαση στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, ενώ επανέλαβε πως κατά τη γνώμη του οι διαφωνίες και οι αντεγκλήσεις δεν βοηθούν: «αν είχαμε ενιαία προσέγγιση, θα τα πηγαίναμε καλύτερα», εξήγησε.