Γρανίτα με ντομάτα και πορτοκάλι

Μια δροσερή πρόταση με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη “κόκκινη” του καλοκαιριού

Food styling Καρολίνα Δωρίτη. Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 15’ Βράσιμο 3’- 4’ Αναμονή 3 ώρες και 15’

ΥΛΙΚΑ  (για 1.300 ml)

700 γρ. ώριμες ντομάτες

420 ml νερό

250 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη (ψιλή)

1 ξυλαράκι κανέλα Κεϋλάνης

2 – 3 γαρίφαλα ολόκληρα

70 ml χυμός πορτοκάλι

½ κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες. Για να τις ξεφλουδίσουμε, τις ζεματάμε σε νερό που βράζει για 20 δευτερόλεπτα και αμέσως τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε παγωμένο νερό. Ετσι ξεφλουδίζονται εύκολα και γρήγορα. Τις κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τα σπόρια. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε λίγο να αρωματιστεί το μείγμα για περίπου 2 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει (περίπου 1 ώρα). Σουρώνουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το σιρόπι και μετά το εκχύλισμα βανίλιας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό σκεύος με διαστάσεις περίπου 33×23 εκ. (κατάλληλο για κατάψυξη) και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παγώνει στις άκρες.

Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το ξύνουμε καλά με ένα πιρούνι ανακατεύοντάς το και σπάζοντας τα μεγαλύτερα κομμάτια πάγου. Το βάζουμε πάλι στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανά 40 λεπτά περίπου για τις επόμενες 2 ½ ώρες. Σερβίρουμε σε ποτήρια.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk