Προετοιμασία 15’, Αναμονή 30’, Ψήσιμο 1 ώρα και 30’

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

2 κιλά ντομάτες ώριμες

80 γρ. τριμμένη φρυγανιά

80 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

500 γρ. ριγκατόνι

1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα

80 γρ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

800 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε ελαφριά. Προσθέτουμε την ντομάτα,  αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου.

Ριγκατόνι:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να αφυδατωθούν για περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, το πεκορίνο, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.

Απλώνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του ταψιού και τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας πασπαλίζοντας με το μισό μείγμα με τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και το βγάζουμε από τον φούρνο.

Ταυτόχρονα βράζουμε al dente τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Στρώνουμε τα ζυμαρικά μέσα στο ταψί με τις ψητές ντομάτες και τοποθετούμε από πάνω τις υπόλοιπες φέτες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για άλλα 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.