Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 1½ ώρα, Ψήσιμο 20΄-30΄

ΥΛΙΚΑ (για 10 ψωμάκια)

350 ml ζεστό νερό

8 γρ. μαγιά στιγμής

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

13 γρ. ζάχαρη

8 γρ. αλάτι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Λίγο ελαιόλαδο, για το μπολ

50 γρ. μαγειρική σόδα

1 αβγό αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό, για το άλειμμα

Χοντρό αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε το νερό στον κάδο του μίξερ και από πάνω πασπαλίζουμε με τη μαγιά. Την αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε, στην αρχή με το «φτερό» και στη συνέχεια με τον γάντζο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Σχηματίζουμε μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ντύνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πιέζουμε τη φουσκωμένη ζύμη με τη γροθιά μας και ζυμώνουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ισομεγέθη κομμάτια. Δίνουμε στο καθένα σχήμα μπάλας. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα και τα πιέζουμε απαλά από πάνω. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Γεμίζουμε μέχρι λίγο πάνω από τη μέση μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σιγοβράσει. Βάζουμε μέσα προσεκτικά τα ψωμάκια (ανά 2 ή 3) και σιγοβράζουμε και από τις δύο πλευρές για 30 δευτερόλεπτα (θα επιπλέουν στην κατσαρόλα). Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω στη λαμαρίνα. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το αραιωμένο αβγό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.