Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί, έπειτα από 86 χρόνια.

Ο Ερντογάν συνοδευόμενος από υπουργούς του και φορώντας λευκή μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό γονάτισε στο μπλε χαλί πριν από την έναρξη της προσευχής.

Κατόπιν, διάβασε το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου (Σουρά Φατίχα) και στη συνέχεια ανέγνωσε τους πέντε πρώτους στόχους από τη Σούρα Μπακάρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος διάβαστε τα κομμάτια από το Κοράνι αφού πρώτα οι τέσσερις μουεζίνηδες βγήκαν στους τέσσερις μιναρέδες και απηύθυναν κάλεσμα για την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία.

Σχοινάς: Αισθάνομαι πικραμένος και θυμωμένος

«Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει, επιτέλους, ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «ως Έλληνας, αισθάνομαι πικραμένος και θυμωμένος. Είναι μία δύσκολη ημέρα και είμαι σίγουρος ότι δεν τη νιώθω μόνο εγώ έτσι. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση και με ποιον ακριβώς θα θέλει να πορευτεί στο μέλλον. Αν θέλει να πορευτεί με την Ευρώπη, αν θέλει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο της σύμφυσης με τις δικές μας αρχές και τις δικές μας αξίες».

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε Ελλάδα και Κύπρο

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε δεκάδες ναούς της Ελλάδας, την ώρα που στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινούσε η μουσουλμανική προσευχή, σφραγίζοντας τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, θα τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Μητρόπολη Αθηνών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».