Παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Αγία Σοφία.

Φορώντας μάσκα και συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας ο Ερντογάν και οι υψηλόβαθμοι υπουργοί του, δίνουν το παρών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο τη μετατροπή σε τζαμί, του ανυπέρβλητου βυζαντινού ναού και μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Ερντογάν με ύφος σουλτάνου μπήκε στην Αγία Σοφία που πλέον είναι στρωμένη με τιρκουάζ χαλιά πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος τιρκουάζ, ενώ κουρτίνες καλύπτουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Αγία Σοφία

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Οι γύρω δρόμοι είναι από χθες βράδυ κλειστοί για την κυκλοφορία ενώ σε αιφνίδια επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το πρωί της Παρασκευής έγινε ο έλεγχος της μικροφωνικής ώστε η προσευχή να ακούγεται σε μεγάλη απόσταση ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «το γεγονός του αιώνα».

Μόλις οι πύλες του ναού άνοιξαν, στις 10 το πρωί, εκατοντάδες έτρεξαν για να εξασφαλίσουν θέση στο προκλητικό θρησκευτικό και πολιτικό show του Ερντογάν.

Οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά του κοροναϊού.