Ντάκος με καρπούζι, γλιστρίδα και ξινομυζήθρα

Μια πρωτότυπη παραλλαγή του κλασικού αγαπημένου καλοκαιρινού εδέσματος που σερβίρεται ως σαλάτα ή ελαφρύ γεύμα.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη. Φωτογραφία Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 10΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

280 γρ. ντοματίνια βελανίδια, κομμένα στα 4

1 καρπούζι μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους

3 μέτρια, φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι (1 φλ.) βασιλικός, ψιλοκομμένος

100 ml ελαιόλαδο

60 γρ. πράσινες ελιές, σε ροδέλες

6 κριθαροκουλούρες

300 γρ. ξινομυζήθρα

250 γρ. γλιστρίδα, καθαρισμένη

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια και το καρπούζι. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον φρέσκο βασιλικό, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και τις πράσινες ελιές. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να μαριναριστούν.

Βρέχουμε με λίγο νερό τις κριθαροκουλούρες και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα ντοματίνια. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να απορροφήσουν λίγα από τα υγρά τα παξιμάδια. «Σπάμε» από πάνω με τα χέρια την ξινομυζήθρα, ρίχνουμε τη γλιστρίδα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk