«Δύσκολο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ένα τεστ νοητικών δεξιοτήτων στο οποίο υποβλήθηκε πρόσφατα. Ως παράδειγμα της… δυσκολίας, αναφέρθηκε σε μια ερώτηση στην οποία του ζητούνταν να απομνημονεύσει και να επαναλάβει πέντε λέξεις.

«Άτομο, γυναίκα, άνδρας, κάμερα, τηλεόραση», εξήγησε ο Τραμπ, λέγοντας ότι κέρδισε επιπλέον πόντους επειδή κατάφερε να επαναλάβει τις λέξεις με τη σωστή σειρά και τονίζοντας ότι η άσκηση ήταν εύκολη για εκείνον.

«Μου είπαν ότι κανείς δεν καταφέρνει να τα πει με τη σειρά, και ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο. Όμως για μένα ήταν εύκολο. Κι αυτή δεν ήταν μια εύκολη ερώτηση», δήλωσε στο Fox News μιλώντας στον ιατρικό αναλυτή και καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Μαρκ Κέι Σίγκελ.

Ο Τραμπ σημείωσε ακόμη ότι πριν ένα χρόνο ρώτησε τον γιατρό του Λευκού Οίκου, Ρόνι Τζάκσον, αν υπήρχε κάποιο «νοητικό τεστ» που θα μπορούσε να κάνει, καθώς όπως είπε «είχα βαρεθεί να ακούω για αυτό. Επειδή ήθελα να κάνω αυτούς τους ανθρώπους να σκάσουν. Διαδίδουν fake news. Φτιάχνουν δικές τους ιστορίες».

Ο Τραμπ συνέχισε αναλύοντας το τεστ, αναφέροντας ότι μετά από πολλές ερωτήσεις, ο γιατρός επέστρεψε στη λίστα των λέξεων, ζητώντας από τον Τραμπ να τις επαναλάβει. «Και εσύ λες «άτομο, γυναίκα, άνδρας, κάμερα, τηλεόραση». Κι εκείνοι λένε, «Αυτό είναι καταπληκτικό. Πώς το καταφέρατε;», «Το κατάφερα επειδή έχω, ας πούμε, μια καλή μνήμη; Επειδή νοητικά είμαι παρών».

Η λίστα των λέξεων που περιλαμβάνεται στο τεστ στο οποίο αναφέρεται ο Τραμπ είναι «πρόσωπο, βελούδο, εκκλησία, μαργαρίτα, κόκκινο».

Ο πρόεδρος στη συνέχεια πρότεινε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, να κάνει επίσης το τεστ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ έχει επιτεθεί επανειλημμένως στον Μπάιντεν αμφισβητώντας τις νοητικές του ικανότητες. Σε μια πολιτική του διαφήμιση, προειδοποιεί ότι αν ο αντίπαλός του εκλεγεί, η Αμερική θα γίνει αδύναμη όπως ο Μπάιντεν, ενώ σε άλλη τον αποκαλεί «γέρο και ξεπερασμένο».

Ο Τραμπ έχει αναφερθεί πολλές φορές στο συγκεκριμένο τεστ σε πρόσφατες συνεντεύξεις. Την Κυριακή, μιλώντας στον παρουσιαστή των Fox news, Κρίς Γουάλας, επέμεινε ότι το τεστ είχε τουλάχιστον πέντε δύσκολες ερωτήσεις.

«Στοιχηματίζω πως δεν θα μπορούσες καν να απαντήσεις στις τελευταίες πέντε ερωτήσεις. Στοιχηματίζω ότι δεν θα μπορούσες, γίνονται πολύ δύσκολες, οι τελευταίες πέντε ερωτήσεις», δήλωσε. «Σου εγγυώμαι ότι ο Τζο Μπάιντεν δε θα μπορούσε να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις.

Πηγή: www.theguardian.com