Παντζαροσαλάτα Θεσσαλονίκης

Μια δροσερή σαλάτα που συνοδεύει ιδανικά τα ψαρικά.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης , φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

 

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 15′

ΥΛΙΚΑ  (για 6 άτομα)

3 μέτριες πατάτες

6 μεγάλα παντζάρια

Αλάτι, μαύρο πιπέρι

4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

3 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη

2 ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση κόκκινα, ψιλοκομμένα σε μικρά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 κ.σ. λευκό ξίδι

100 γρ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι, ακέρωτο, βιολογικό, το ξύσμα.

4-5 σταγόνες ελαιόλαδο

Μία πρέζα ρίγανη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τα παντζάρια. Σε δύο κατσαρόλες, τα βράζουμε καλά ξεχωριστά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε «ζάρια». Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα παντζάρια και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά: γιαούρτι, ξίδι, σκόρδο, κάππαρη, κρεμμύδια, μαϊντανό, άνηθο, το περισσότερο ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε προσεκτικά πολύ καλά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Τελειώνουμε, ραντίζοντας με ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού.

Αν θέλουμε να κάνουμε πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα, βάζουμε ένα μέρος από τη σαλάτα σε μια κουπ και τοποθετούμε σε κάθε πιάτο.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk