Επανέρχεται από σήμερα η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού από τον υπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.

Στις 13:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μιλήσει στον Τύπο για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, αλλά και τα μέτρα που παίρνει καθημερινά η κυβέρνηση, καθώς κατά τον Ιούλιο τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Ο απολογισμός του τρέχοντα μήνα περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Προμαχώνα, και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες.

Χθες αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μειωμένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.

Οι εστίες που προβλημάτισαν περαιτέρω τους ειδικούς ήταν εκείνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα κρούσματα άρχισαν να καταγράφονται πριν από περίπου δέκα ημέρες, κι αυτό συνεχίστηκε με σταθερό συνεχόμενο ρυθμό. Πλέον τα κρούσματα έχουν αγγίξει την εκατοντάδα στην Αττική, ενώ τη δυναμική του κοροναοϊού δείχνουν και τα στοιχεία των νοσηλευόμενων.

Περί τους 20 ασθενείς νοσηλεύονται στα 4 μεγάλα νοσοκοκμεία αναφοράς κοροναυρία είναι νοσοκομεία «ελεύθερα κοροναϊού».

Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 80 ασθενείς, από τους οποίους οι 31 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Μέχρι χθες 12 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόλις οι 2 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι 2 συγκαταλέγονταν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και οι 8 στην ηλικία των 40-64 χρόνων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν υιοθετήσει τους κανόνες προφύλαξης οπότε δεν μολύνονται πλέον τόσο εύκολα και δεν νοσούν όσο τους πρώτους μηνες της πανδημίας. Και ότι αντίθετα φαίνεται να εκτίθενται πιο εύκολα στον κοροναιό τα άτομα παραγωγικής ηλικίας.