«Παγωτό» σοκολάτα με κομματάκια σοκολάτας

Βάζουμε μπανάνες στην κατάψυξη και ετοιμάζουμε το τέλειο καλοκαιρινό γλυκό για βίγκαν – και όχι μόνο.

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη , φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 1 νύχτα

 

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

6 μεγάλες, ώριμες μπανάνες

3 κ.σ. κακάο σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου (ή περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το παγωτό)

1 κ.σ. γάλα ή κρέμα καρύδας (ή κάποιο άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας μας, όπως αμυγδάλου, κινόα, βρόμης κ.ά.)

1½ κ.σ. ακατέργαστες νιφάδες κακάο + επιπλέον για γαρνίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι τροφίμων, αφαιρούμε τον αέρα και το κλείνουμε καλά. Το βάζουμε στην κατάψυξη αποβραδίς να παγώσουν οι μπανάνες.

Την επομένη, βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη και, αν είναι πολύ παγωμένες, τις αφήνουμε μερικά λεπτά να ξεπαγώσουν ελαφρά πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Τις βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τις χτυπάμε με μικρές παύσεις. Αρχικά γίνονται σαν τρίμμα, αλλά μετά θα γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και εξακολουθούμε να χτυπάμε με μικρές παύσεις. Το παγωτό αρχίζει να παίρνει την λεία και κρεμώδη υφή που θέλουμε. Επιμένουμε λίγο στο χτύπημα για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν μείνει κομματάκια φρούτου μέσα. Προσοχή να μην το παραχτυπήσουμε και ζεσταθεί το μείγμα. Τέλος, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τις ακατέργαστες νιφάδες κακάο, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Σερβίρουμε αμέσως ή μεταφέρουμε το παγωτό σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά, να δέσει καλύτερα και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με επιπλέον ακατέργαστες νιφάδες κακάο.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk