Ανησυχητικά μηνύματα για αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές εστίες διεθνώς φθάνουν στη φάση που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας προσπαθώντας να βρουν βηματισμό στο μέτωπο της οικονομίας. Για την Ελλάδα, συναγερμό σήμανε η έκρηξη των κρουσμάτων στα Βαλκάνια, που στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είχαν μείνει εκτός κόκκινης ζώνης, ενώ προβληματίζουν και τα διάσπαρτα καμπανάκια παγκοσμίως. Η αύξηση των κρουσμάτων κατά 12% στο Βέλγιο έχει θέσει σε εγρήγορση τις Αρχές, ενώ προβληματισμός υπάρχει και στην Ισπανία που έκανε «άλμα» με 580 κρούσματα σε 24 ώρες. Το Ισραήλ έχει επίσης εισέλθει σε κρίσιμη φάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση.

Στη χώρα μας, η επανεκκίνηση του τουρισμού έφερε αύξηση των κρουσμάτων, όμως ο εφησυχασμός στην καθημερινότητα είναι διάχυτος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ήδη «επιβιβαζόμαστε» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η πρόκληση, σε αυτή τη φάση, για τις Αρχές είναι οι έλεγχοι όχι μόνο στις πύλες εισόδου, αλλά και η αυστηροποίησή τους εντός. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και ο περιορισμός των συναθροίσεων, με τα beach bars να έχουν μπει στο μικροσκόπιο, ακούγονται ήδη από τα χείλη πολλών λοιμωξιολόγων.

Το μεγάλο στοίχημα

Η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει τις «τρύπες» του πρώτου 15ημέρου στα χερσαία σύνορα, με το υποχρεωτικό τεστ τουλάχιστον 72 ώρες πριν την άφιξη για είσοδο από τον Προμαχώνα.

Μετά τα πρώτα «στοπ» σε τουρίστες που έφθαναν χωρίς το αρνητικό τεστ και αναγκάζονταν να επιστρέψουν στις χώρες τους, η κατάσταση στον συνοριακό σταθμό ομαλοποιήθηκε με ουρές να σχηματίζονται κατά διαστήματα.Το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιολόγηση των πρώτων πέντε ημερών αφίξεων βρετανών τουριστών που θα αποτελέσει πυξίδα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι από Δευτέρα ξεκινούν οι πτήσεις και από τη Σουηδία.

Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου θεωρείται ότι θα δώσουν την πρώτη εικόνα, με την κυβέρνηση να έχει έτοιμη «απάντηση» εφόσον τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες δύο ημέρες υποδοχής Βρετανών, στις 15-16 Ιουλίου, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 30%-40%.

Η Βρετανία μπορεί να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό με έσοδα 2,56 δισ. το 2019, όμως κατέγραψε πανευρωπαϊκά τη μεγαλύτερη εξάπλωση της μόλυνσης και τους περισσότερους θανάτους από COVID-19.

Οι πτήσεις πάντως από τη Βρετανία ζωντάνεψαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Από τις 15 ως τις 22 Ιουλίου, ο αριθμός των πτήσεων στους 14 αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece θα ανέλθει σε 208, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται προς Κέρκυρα με 53 πτήσεις, Ρόδο με 33, Ζάκυνθο με 32 και ακολουθούν η Κως με 18, τα Χανιά με 17, η Κεφαλλονιά με 15 και η Θεσσαλονίκη με 12.

10.000 τεστ την ημέρα

Περισσότερα από 10.000 τεστ την ημέρα διενεργούνται συνολικά στις πύλες εισόδου της χώρας από τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, αυξημένα κατά περίπου 30% σε σχέση με το πρώτο 15ήμερο του μήνα.

Μάλιστα, η πρώτη εβδομάδα μετά τον συναγερμό που χτύπησε στο Μαξίμου από την αύξηση των κρουσμάτων (πριν κιόλας από την άφιξη των Βρετανών) έκλεισε με τα πρώτα πρόστιμα, ύψους 500 ευρώ, στους ταξιδιώτες που δεν είχαν συμπληρώσει την υποχρεωτική Passenger Locator Form (PLF).

Οι αεροπορικές εταιρείες θα «σκανάρουν» τους επιβάτες

Προκειμένου να αποφευχθούν διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας χωρίς το απαραίτητο QRcode, μπήκε «χέρι» και στις αεροπορικές. Οι εταιρείες είναι πια υπεύθυνες (και μέχρι το τέλος Αυγούστου) να επαναπατρίσουν τους επιβάτες με δικά τους έξοδα εφόσον τους έχουν επιτρέψει να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Συγκεκριμένα, υποχρεώνονται να ελέγχουν την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση και την αλληλογραφία με τον κωδικό QR και το PLF.