Κόκκινη χωριάτικη μακαρονάδα

Μακαρόνια όχι με σάλτσα ντομάτας αλλά βρασμένα μαζί με τη νόστιμη καλοκαιρινή ντομάτα- από τα αγαπημένα «comford food» πιάτα

food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 5΄, Μαγείρεμα 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 3-4 μερίδες) 

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

400 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεσποριασμένες, τριμμένες

½ -1 κ.σ. βούτυρο (στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος)

1 κ.σ. πελτές, αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες

300 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 10

Μπόλικο τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

Προαιρετικά, αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το σκόρδο (αν βάλουμε), ίσα να μαραθεί, και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφού βράσει το φαγητό για 5-10 λεπτά, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι. Μόλις ξαναπάρει βράση, προσθέτουμε το βούτυρο και τον πελτέ (αν βάλουμε) και όταν διαλυθούν προσθέτουμε και τα μακαρόνια. Τα βράζουμε 1-2 λεπτά περισσότερο από όσο συστήνεται στη συσκευασία τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό, κατά προτίμηση ζεστό, ώστε να μείνουν με λίγο ζουμάκι στο τελείωμα. Αν τα θέλουμε ζουμερά, σερβίρουμε αμέσως. Αν τα θέλουμε στεγνά, σκεπάζουμε για 10 λεπτά την κατσαρόλα και σερβίρουμε μετά σκέτα ή πασπαλισμένα με μπόλικο τυρί.

Σημειώσεις:

-Ιδανικό τυρί γι’ αυτή τη μακαρονάδα είναι ο ξερός κρητικός ανθότυρος ή ένα καλό κεφαλοτύρι.

-Για κάθε 100 γρ. ζυμαρικού προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και λίγο ακόμη για το βράσιμο. Δεν θέλουμε να γίνουν νερουλά ή να λασπώσουν, αλλά να έχουν περιθώριο να βράσουν. Πάντως, αν προσθέσουμε ελάχιστο κατά τη διάρκεια του βρασμού, ώστε να μη διακόπτεται για πολλή ώρα, δεν επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk