Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε ένα εντυπωσιακό στοιχείο: το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις. Δηλαδή 2 κάθε ημέρα.

Το 87% είχε κάτω από 500 συμμετέχοντες και το 50% κάτω από 50 συμμετέχοντες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο ότι σε ετήσια βάση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται 3.000 συγκεντρώσεις. Εννέα περίπου την ημέρα!

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην ΚΙΝΑΛ) η πλειοψηφία των πολιτών αλλά κυρίως οι έμποροι της Αθήνας τάσσονται αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου που επιδιώκει να βρει τη χρυσή τομή. Και διαδηλώσεις να γίνονται αλλά και η λειτουργία του κέντρου να μη διαταράσσεται, καθώς οι διαμαρτυρίες με λίγο κόσμο θα γίνονται στο πεζοδρόμιο και έτσι δεν θα κλείνουν οι δρόμοι.

Η διέλευση του κέντρου της Αθήνας από τους οδηγούς και κυρίως η επίσκεψη του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες και στα υπουργεία που βρίσκονται στο κέντρο είναι προβληματική και χωρίς τις διαδηλώσεις.

Το γνωρίζουμε όλοι. Αφού η αποκέντρωση των υπηρεσιών δεν έχει υλοποιηθεί, γιατί να μην κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη βγάζοντας από την καθημερινότητά μας τις εργατοώρες που χάνουμε από το μποτιλιάρισμα, το οποίο προκαλούν 50-100 άτομα που σίγουρα θα έχουν λόγο να διαμαρτύρονται και καλώς πράττουν.

Η κίνηση των καταστημάτων στο κέντρο επλήγη ανεπανόρθωτα από το lockdown. Συνεχίζει όμως να είναι υποτονική και μετά το άνοιγμα αφού το μετρό φέρνει στο κέντρο 50% λιγότερους επισκέπτες – καταναλωτές, ενώ και οι τουρίστες εφέτος είναι είδος υπό εξαφάνιση. Το ποσοστό των τουριστών στην επισκεψιμότητα των εμπορικών καταστημάτων δεν ξεπερνά το 10% αλλά η αξία των αποδείξεων που κόβουν είναι αναλογικά μεγαλύτερη.

Η Ελλάδα στηρίζει την οικονομία της ακόμη στα χιλιάδες μικροκαταστήματα. Η τόνωση της κίνησης που ευελπιστούν ότι θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θα ωθήσει τους επαγγελματίες σε προσλήψεις ώστε να επιβραδυνθεί η αύξηση της ανεργίας που προκάλεσε η πανδημία.