Στο MEGA μίλησε η Ασλί Ερντογάν, μια σημαντική τουρκάλα συγγραφέας, που έχουμε γνωρίσει και στη χώρα μας μέσα από τα βιβλία της, αλλά και μια ελεύθερη φωνή που δεν λύγισε απέναντι στην φυλακή και τα βασανιστήρια.

Σήμερα, ζει αυτοεξόριστη στο Βερολίνο. Η ίδια σχολίασε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία, την κατάσταση στη χώρα της όπως είναι σήμερα, αλλά και γιατί πιστεύει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ πίσω.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «το νεοοθωμανικό ισλαμικό κράτος έχει ήδη ξεκινήσει», υπογραμμίζοντας ότι «έχω χάσει κάθε μου ελπίδα να επιστρέψω».

Αναλυτικά η συνέντευξη στο MEGA:

Κυρία Ερντογάν, βλέπετε αυτή την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος ως κάτι περισσότερο από μια συμβολική κίνηση ή αυτό θα μπορούσε να είναι η απαρχή της ίδρυσης ενός νεοοθωμανικού ισλαμικού κράτους;

«Εκτιμώ πως το νεοοθωμανικό ισλαμικό κράτος έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό είναι ένα ακόμα βήμα, είναι ένα συμβολικό βήμα, αλλά εκτιμώ πως είναι ένα ισχυρό βήμα, ένα ισχυρό μήνυμα… προς τη Δύση καθώς επίσης και προς τους κεμαλιστές επίσης».

-Υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ότι αυτό είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα;

«Δεν έχω υπόψιν μου αυτές τις φήμες, αλλά είναι πολύ πιθανό. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Ακολουθεί το μοντέλο των Οθωμανών βασιλέων. Διαμένει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη, άρα κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Είναι εντός των ορίων του».

-Πώς κρίνετε την κατάσταση στη χώρα σας αυτή τη στιγμή. Αύριο είναι η επέτειος από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός ή ένας αδύναμος ηγέτης αυτή τη στιγμή;

«Χάνει τη δημοφιλία του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP έχει ποσοστό 30%. Εκτιμώ πως αυτή η κίνηση για την Αγία Σοφία αποτελεί ενδεχομένως μια απόπειρα να ξανακερδίσει τη δημοτικότητα του. Ωστόσο το ερώτημα είναι: ‘Έχει πραγματικά ανάγκη να είναι δημοφιλής;’ Εννοώ πως μπορεί να ‘παίξει’ με τις εκλογές. Νομίζω πως η Τουρκία εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση. Ακόμα και οι εκλογές θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο».

-Πότε θα βλέπατε εκλογές στην Τουρκία;

«Είναι προγραμματισμένες για το 2023, αλλά από τη στιγμή που η οικονομία καταρρέει πραγματικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πρόωρες εκλογές προτού τα υπόλοιπα κόμματα προετοιμαστούν».

-Πώς φαντάζεστε την επόμενη δεκαετία την Τουρκία; Θα είναι μια χώρα η οποία θα σας καλωσορίσει πίσω;

«Έχω χάσει κάθε μου ελπίδα να επιστρέψω. Δεν πιστεύω ότι θα είμαι τόσο καλά όταν το καθεστώς θα τελειώσει. Πιστεύω ότι θα τελειώσει αλλά οι ενδείξεις για το εγγύς μέλλον είναι πάρα πολύ σκοτεινές».