Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί στις εμφανίσεις του στη Βουλή να καλύψει την έλλειψη της στρατηγικής του με την ένταση του λόγου του. Ομως αυτό που κάποτε του έβγαινε πηγαία τώρα μοιάζει προσποιητό και παρατραβηγμένο. Είναι άλλο να ηγείσαι ενός κύματος λαϊκής αγανάκτησης και άλλο να πασχίζεις να υποδαυλίσεις μια αγανάκτηση που δεν υπάρχει, σε μια κοινωνία που γύρισε σελίδα.

Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυταπάτες, να επενδύει στην αξιοσημείωτη προσωπική και πολιτική του αντοχή, στη συσπείρωση των πιο προσηλωμένων οπαδών του και στη λογική «ρόδα είναι και γυρίζει». Για να γυρίσει η ρόδα χρειάζεται να κάνει και εκείνος κάτι. Να καθαρίσει την αυλή του προτού τον πνίξουν οι ακαθαρσίες της κυβερνητικής του θητείας. Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να βρωμίζει την αυλή των γειτόνων του εγκαταλείποντας το δόγμα του ηθικού πλεονεκτήματος «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» για το ισοπεδωτικό «είμαστε ίδιοι και απαράλλαχτοι», οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Οι σκιές πλησιάζουν και τον ίδιο τον Τσίπρα

Ωστόσο, στις συνεχόμενες δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη διαφωνεί μαζί του και γύρω του οι γάτες πληθαίνουν. Μπορεί να μην είναι Ιμαλαΐων, αλλά έχουν ισχυρό ένστικτο επιβίωσης και διαθέτουν καταγραφές ήχου και εικόνας, οι οποίες καθιστούν τους χειρισμούς του δύσκαμπτους. Ο Σάμπυ Μιωνής απειλεί με νέες αποκαλύψεις. Ο Χρήστος Καλογρίτσας μόλις ξεκίνησε και εμφανίζεται ανένδοτος σε οποιαδήποτε σκέψη υποχώρησης, γιατί αυτόν δεν τον πρόδωσαν πολιτικοί σύμμαχοι, αλλά προσωπικοί του φίλοι και κουμπάροι. Ολοι μαζί ανακατεύτηκαν με τα πίτουρα το 2016, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Για πόσο ακόμα θα μπορεί ο κ. Τσίπρας να καλύπτει τον Νίκο Παππά, όταν οι σκιές πλησιάζουν επικίνδυνα και τον ίδιο; Ακόμα και το επιχείρημα για «νέο ’89» το χαράμισε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αντί να το κρατήσει για ενδεχόμενη προσωπική του χρήση. Την Πέμπτη στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί την ιστορία μιας παράταξης, την οποία πολέμησε λυσσαλέα, και ότι ντρόπιασε τον προοδευτικό χώρο συγκυβερνώντας με την Ακροδεξιά και βλέποντας δίπλα του το παρακράτος.

Η χαριστική βολή από τον κουμπάρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φιλικός του Τύπος επιχείρησαν έναν αντιπερισπασμό μέσω της κουμπαριάς του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Χ. Καλογρίτσα και της συμμετοχής του στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Ο υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε με εξώδικο, όμως η λίστα με τους κουμπάρους Καλογρίτσα περιλαμβάνει επίσης τον Πάνο Καμμένο και τον Χρήστο Σπίρτζη, κολλητό φίλο του Ν. Παππά. Ο τότε υπουργός Μεταφορών και Υποδομών όχι μόνο δεν βοήθησε τον «εθνικό εργολάβο» αλλά ήταν εκείνος που του έδωσε τη χαριστική βολή, όταν μετά τις ευρωεκλογές του 2019 βλέποντας την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την τράπεζα Αττικής να μην αποδεχθεί την εγγυητική επιστολή του κουμπάρου του. Αυτό υποστηρίζει η πλευρά του επιχειρηματία, ο οποίος έκοψε πλέον κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τα μέλη της αριστερής κυβέρνησης, η οποία ενδεχομένως ικανοποιούσε κάποια προσωπική του ουτοπία δεδομένου ότι υποθήκευσε το σπίτι του για να υπηρετήσει τα σχέδιά της.

Αποπομπή Παππά ζητεί ο Μητσοτάκης

Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κατηγορήσει τον Χ. Καλογρίτσα ότι «προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά», χωρίς να μπορέσει να αποτρέψει την πολιτική θύελλα που ξέσπασε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αποπομπή του Ν. Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα. «Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δικό του ζήτημα, αλλά ένα θέμα το οποίο σίγουρα προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση-εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάκτυλο, κρατώντας μια ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στη Βουλή την Πέμπτη απέφυγε να μιλήσει για σκάνδαλα, αλλά πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Εδώ θα είμαστε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί και εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες

Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι θα περιμένουν να δουν τα στοιχεία που θα στείλει η δικαιοσύνη στη Βουλή, έπειτα και από τη μήνυση Καλογρίτσα, αλλά και με ποια διαδικασία θα σταλεί η δικογραφία, με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών ή με αίτημα για άρση της ασυλίας. Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως μεταδίδεται, δεν είναι να στήσει Εξεταστικές και να βυθίσει στο δηλητήριο την πολιτική ζωή, αλλά να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και η Δικαιοσύνη να ερευνήσει πιθανά αδικήματα. Να ερευνήσει σε βάθος η Δικαιοσύνη τις καταγγελίες Καλογρίτσα ζήτησε και το Κίνημα Αλλαγής.

Στρίβειν διά της πόλωσης

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του πολώνει το κλίμα για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουν «συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών το ίδιο το κόμμα, την ίδια την παράταξη. Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα υποβληθεί σε ασκήσεις ήθους και εντιμότητας το προσεχές διάστημα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα πορίσματα των κομμάτων για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οταν ο Ευ. Μαρινάκης αποκάλυπτε την αλήθεια

Οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν για τις τόσες «συμπτώσεις» μεθόδων και συμπεριφοράς που χαρακτήρισαν την κυβερνητική τους θητεία. Από τη μήνυση Καλογρίτσα διαφαίνεται ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου στην προσπάθεια του επιχειρηματία να βρει τα χρήματα που του έλειπαν για το κανάλι από την εταιρεία CCC της οικογένειας Χούρι. Κάτι ανάλογο αποκάλυψε ο Ευάγγελος Μαρινάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (Μάιος 2019).

«Ο λόγος ο οποίος με οδήγησε στο να κάνω την αποκάλυψη (ότι ο Νίκος Παππάς τού ζήτησε να βοηθήσει οικονομικά τον Χ. Καλογρίτσα προκειμένου να βρει τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια που είχε εξασφαλίσει) ήταν ο εξής: ο φάκελος που είχα καταθέσει για τηλεοπτική άδεια με 72 εκατ. ήταν ένας φάκελος αψεγάδιαστος. Μου έστειλαν τον κ. Καλογρίτσα. Δεν πέρναγε τυχαία για να πάρει 20.500.000 για το νέο κανάλι. Ηρθε στο γραφείο μου. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και κάμερες ασφαλείας. Μπορώ να έρθω εγώ στο κανάλι σας και στον ιδιοκτήτη σας και να του πω δώστε μου λεφτά να φτιάξω κανάλι για να σας ανταγωνιστώ; Εχει λογική αυτό; Ο κατάλληλος άνθρωπος να μας το απαντήσει αυτό είναι ο κ. Καλογρίτσας. Δεν έχει βγει να το διαψεύσει. Ηρθε στο γραφείο μου, και αυτό ήταν κάτι που του ζήτησαν οι Τσίπρας και Παππάς. Γιατί να το καταγγείλω τότε; Ηταν κάτι παράνομο; Η κυβέρνηση ήθελε για το κόμμα της ένα κανάλι. Εάν είχα πιεστεί, θα πήγαινα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υποκρισία από Τσίπρα και Παππά; Οταν έχουν ελέγξει τα χρήματά μου πώς είναι δυνατόν να μιλούν για βρώμικο χρήμα…».