Τι γύρευαν τουρκικά αλιευτικά στη Μύκονο;

Αναφορές για τουρκικά αλιευτικά και ανοικτά της Πάρου – Τι λένε τα στελέχη του Λιμενικού

Αναστάτωση προκλήθηκε με την εμφάνιση τουρκικών αλιευτικών στις Κυκλάδες. Κάποια από τα σκάφη εμφανίστηκαν κοντά στις ακτές της Μυκόνου προκαλώντας αντιδράσεις ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουρκικά αλιευτικά και ανοικτά της Πάρου.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισαν πως τα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών δεν ψαρεύουν στα σημεία που βρίσκονται. Αντιθέτως ψαρεύουν στις ακτές της βόρειας Αφρικής και στη συνέχεια με ιχθυοκλωβούς μεταφέρουν τόνο προς Τουρκία μέσω διεθνών χωρικών υδάτων.

Ωστόσο αν κατά τη διαδρομή συναντήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες σταματούν γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι κλωβοί. Για το λόγο αυτό εισέρχονται προσωρινά στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναμένοντας να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις τουρκικές ακτές.

Οι κινήσεις τους παρακολουθούνται διαρκώς από τις τοπικές λιμενικές αρχές και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους καπετάνιους των αλιευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανά διαστήματα μετακινούνται για πολύ μικρή απόσταση και σταματούν εκ νέου περιμένοντας να «πέσουν» οι άνεμοι για να συνεχίσουν προς τον προορισμό τους.

H ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος

Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι Τουρκικά παράλια.

Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από Τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των Ε.Χ.Υ.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk