Ένα αιγυπτιακό κανάλι δημοσίευσε ένα βίντεο, το οποίο -όπως υποστηρίζει- δείχνει τη στιγμή που γίνεται η επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια, στη Λιβύη, με στόχο τα συστήματα αεροπορικής άμυνας που εγκατέστησε η Τουρκία την περασμένη Πέμπτη στην βάση αυτή.

Το κανάλι, έδειξε πλάνα από  το χτύπημα, εξηγώντας ότι «εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια», σύμφωνα με την ιστοσελίδα, almasdarnews.com.

Στην παρουσίαση του βίντεο, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι τα συστήματα που καταστράφηκαν εγκαταστάθηκαν σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη και τη Μισράτα.

Με αντίποινα απειλεί η κυβέρνηση Σάρατζ

«Ο χθεσινός βομβαρδισμός της βάσης της Αλ-Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη» δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάλαχ Αλ-Νάμρους.

Ο Αλ-Νάμρους δεν διευκρίνισε σε ποια ξένη χώρα ανήκε αυτή η αεροπορία, αλλά υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του «αποτρεπτική απάντηση, στον σωστό τόπο και την καταλληλότερη στιγμή».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που διάκεινται φιλικά προς τον στρατάρχη Χάφταρ, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστα αεροσκάφη» και είχαν ως στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκατασταθεί στην βάση της Αλ-Ουατίγια. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην Τουρκία, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο της κυβέρνησης της Τρίπολης που δεν κατονομάζεται ότι «μη ταυτοποιημένα αεροσκάφη προχώρησαν σε πλήγματα στην βάση Αλ-Ουατίγια, χωρίς να υπάρξουν θύματα».

Ωστόσο, «υλικό που εγκαταστάθηκε πρόσφατα για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων υπέστη ζημίες», προσθέτει το Anadolu.

Δεν έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση των πληροφοριών από ανεξάρτητη πηγή.

Τον Μάιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Αλ-Ουατίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά της Τρίπολης και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ενισχυμένες από την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν σημειώσει νίκες τους τελευταίους μήνες, με την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών της νοτιοδυτικής Λιβύης και επισφραγίζοντας την αποτυχία της επίθεσης που ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2019 οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Από την κατάληψη της βάσης της Αλ-Ουατίγια, το στρατόπεδο του Χάφταρ κατηγορεί την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι την παρέδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.