Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ζητεί οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ να αποχωρήσουν από την παράκτια πόλη της Σύρτης και την περιοχή της Τζούφρα ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε η Τουρκία.

Με την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) έχει ανατρέψει την 14μηνη επιχείρηση στην Τρίπολη που διεξάγει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο CNN Turk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η Τουρκία έχει καλέσει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, δεν είναι πρόθυμες να παίξουν «καθοριστικό ρόλο» στη σύγκρουση.

Σημειώνεται πως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τις οποίες κάλεσε τον στρατό της χώρας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για στρατιωτική επέμβαση, πυροδοτώντας καταιγιστικές εξελίξεις, το Κάιρο έστειλε νέο μήνυμα πολέμου, με τη Σύρτη και την Τζούφρα να αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Στον αντίποδα, η Άγκυρα συνεχίζει να αψηφά τις προειδοποιήσεις τασσόμενη στο πλευρό του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, διαμηνύοντας πως δεν θα υπαναχωρήσει από την αποφασιστικότητά της, με αποτέλεσμα πλέον η κατάσταση να είναι αρκετά ρευστή και όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και αυτού της ένοπλης σύγκρουσης Τουρκίας – Αιγύπτου.

Πόσο πιθανή είναι η ένοπλη σύρραξη

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει το Κάιρο. Θα στείλει το στρατό ή θα ακούσουν οι ΗΠΑ τις ανησυχίες της Αιγύπτου και θα ενθαρρύνουν την κατάπαυση του πυρός;

Οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να μην ακολουθήσουν τις εντολές της Άγκυρας, επειδή η Άγκυρα μπορεί να απειλήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στην ανατολική Συρία. Επιπλέον, υπάρχει ένα καλά χρηματοδοτούμενο λόμπι της GNA στην Ουάσιγκτον με συνδέσεις με φιλο-τουρκικές φωνές που υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πρέπει να βασίζεται σε ό,τι απαιτεί η Άγκυρα.

Αυτό το λόμπι πιστεύει ότι η Άγκυρα θα στραφεί μια μέρα προς το Ιράν και τη Ρωσία και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία περισσότερες παραχωρήσεις για να την αναγκάσουν να σταματήσει να συνεργάζεται με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.