Πανηγυρισμοί τα μεσάνυχτα στο εκλογικό κέντρο του κυβερνώντος κόμματος «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» (HDZ). Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς βγήκε ενισχυμένος από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, παρά τα προγνωστικά που έβλεπαν ντέρμπι με τους Σοσιαλδημοκράτες του Νταβόρ Μπέρναρντιτς.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός κατάφερνε να πείσει τους ψηφοφόρους του να μην αλλάξουν πολιτική στέγη και να μείνουν πιστοί σε ένα κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Μέχρι και 10% η ύφεση

Οι εκλογές έγιναν υπό αυστηρά μέτρα προστασίαςΟι εκλογές έγιναν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα για την Κροατική Δημοκρατική Ένωση, η νίκη μας, δεν είναι μόνο μεγάλη. Αποτελεί παράλληλα και μια υποχρέωση για μας», δήλωσε χθες βράδυ ο Πλένκοβιτς, όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα. «Υποχρέωση, γιατί ολοκληρώσαμε μια θητεία γεμάτη δικαστικές διαμάχες και γιατί οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερες». Και οι προκλήσεις αυτές συνίστανται κυρίως στις τεράστιες οικονομικές αβεβαιότητες λόγω της υγειονομικής κρίσης. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ύφεση στη χώρα θα αγγίξει το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών. «Ο νικητής των εκλογών θα αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα το φθινόπωρο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο» ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο afp ο οικονομολόγος Ιγκόρ Ίβιτς.

Το ισχυρό εκλογικό χαρτί του Αντρέι Πλένκοβιτς ήταν η καλή διαχείριση της κορονωκρίσης. Η Κροατία χειρίστηκε σχετικά καλά την επιδημία με 110 νεκρούς και γύρω στα 3.000 κρούσματα μέχρι τώρα και απέφυγε εικόνες τύπου Ιταλίας. Αλλά τελευταία τα κρούσματα ανεβαίνουν και πάλι επικίνδυνα, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό. Είναι κάτι που ο 50χρονος Πλένκοβιτς, βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πολιτικής και με χρήσιμες φιλίες στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Καθαρή ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες

Υπό παραίτηση ο μεγάλος χαμένος των εκλογών Νταβόρ Μπέρναρνιτς, πρόεδρος των ΣοσιαλδημοκρατώνΥπό παραίτηση ο μεγάλος χαμένος των εκλογών Νταβόρ Μπέρναρνιτς, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών

Όχι όμως μόνο με το δικό του κόμμα. Θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, γιατί οι έδρες που συγκεντρώνει δεν επαρκούν για να κυβερνήσει μόνος του. Πιθανοί εταίροι οι οκτώ βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες στη χώρα. Αν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ο Πλένκοβιτς δεν θα χρειαστεί τη στήριξη του εθνικιστή λαϊκού τραγουδιστή Μίρολσλαβ Σκόκο, που κατέλαβε την τρίτη θέση. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDR) του Νταβόρ Μπέρναρντιτς είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με σοκ.

«Φυσικά αυτό το αποτέλεσμα είναι κακό για το κόμμα», ανέφερε ο Νταβόρ Μπέρναρντιτς. «Δεν αποφεύγω τις ευθύνες μου και είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω. Η ηγεσία του κόμματος θα συζητηθεί αύριο». Οι εκλογές έγιναν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι ψηφοφόροι φορούσαν μάσκες και έπρεπε να φέρουν τα δικά τους στυλό. Υπάλληλοι έκαναν επισκέψεις κατ΄ οίκον για να συλλέξουν τα ψηφοδέλτια 500 ανθρώπων σε καραντίνα, άλλοι έδωσαν εξουσιοδοτήσεις σε οικείους τους.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ AFPTV/ DPA