Σφίγγει ο κλοιός για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς οι αποκαλύψεις ενός δυσώδους και άκρως παρακρατικού στη λειτουργία του μηχανισμού, είναι συνεχείς και συνεχώς αγγίζουν όλο και περισσότερο το στενό του περιβάλλον ως πρώην πρωθυπουργού.

Στις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων με το ηχητικό Μιωνή για τους Νίκο Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Πάνο Καμμένο έρχονται να προστεθούν και τα όσα καταμαρτυρεί ο Χρήστος Καλογρίτσας για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα στο «μαγαζί»

Πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κάδρο όλων αυτών των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις αντιπαρέλθει με δικαιολογίες του τύπου πως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο ή τον χωροφύλακα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Μάλιστα οι εξελίξεις αναδεικνύουν την προσπάθεια που καταβλήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα για τον έλεγχο μιας σειράς «αρμών της εξουσίας».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο άλλοτε εκλεκτός του περιβάλλοντος Τσίπρα, ο «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας αποκαλύπτει απίστευτες παρασκηνιακές κινήσεις με ιθύνοντα νου το alter ego του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Όπως είναι φυσικό αυτές οι αποκαλύψεις που έγιναν στο δικαστήριο βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και κάθε άλλο παρά αφήνουν σε ησυχία τον κ. Τσίπρα ο οποίος προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να υπεκφύγει με ένα μισό άδειασμα στον Νίκο Παππά και μια προσχηματική αυτοκριτική του δεύτερου για τα όσα διημείφθησαν στην συνομιλία του με τον Σάμπυ Μιωνή.

Πλέον από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ είναι απανωτά τα χτυπήματα καθώς ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται για τις υπόγειες συναλλαγές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Ανατριχιαστικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί» χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστικά» για τη Δημοκρατία όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί», όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες» αναφέρει ο κ. Πέτσας και προσθέτει:

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;

Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του».

Δύο δρόμοι για τον Παππά

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεργιάδης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μην κρύβεται» και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σε ότι αφορά τον Νίκο Παππά, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι έχει δύο δρόμους συμπληρώνοντας ότι «Ο κ. Παππάς οφείλει άμεσα, αύριο να προχωρήσει σε μήνυση κατά του κ. Καλογρίτσα για τους ισχυρισμούς του ή σε διαφορετική περίπτωση, το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποπέμψει τον κ. Παππά».

«Φάνηκε ότι ο Νίκος Παππάς έστησε τον διαγωνισμό για τις άδειες και μεσολάβησε υπέρ μιας εταιρείας κάνοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην κρύβεται, πρέπει να πάρει αποφάσεις».

Τόνισε δε, πως η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει τα βοσκοτόπια της Ιθάκης και κάλεσε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κύριοι Τσακαλώτος και Φίλης να μη μείνουν σιωπηλοί «όταν σφυρίζουν εκατομμύρια».

Πολιτική γενναιότητα

Για λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καλώντας και αυτός με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα να πράξει με πολιτική γενναιότητα και να δώσει απαντήσεις για τα όσα καταλογίζει η πλευρά Καλογρίτσα για το «White House».

«Βλέπουμε στοιχεία συντριπτικά για αυτήν την υπόθεση. Βλέπουμε ότι λειτουργούσαν εξωθεσμικά κέντρα την περίοδο των προηγούμενων πέντε ετών και μια παράλληλη δομή εξουσίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο τότε κυβερνών κόμμα έρχονται και κάνουν καταγγελίες.

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας εργολάβος ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε με πολλά έργα και τεράστιο δανεισμό και στη συνέχεια βρέθηκε να τον έχουν πετάξει σαν μια «στυμμένη λεμονόκουπα».

Καλό είναι ο κ. Τσίπρας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις πρακτικές. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα από την πλευρά του κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ειδικό δικαστήριο

«Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας δε γνώριζε τις παρασκηνιακές δραστηριότητες του κ. Παππά, οι οποίες συνιστούν ένα παρακράτος, για το οποίο πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά» ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως ψευδή» χαρακτήρισε την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος και ο εργολάβος Καλογρίτσας είναι συνέταιροι.
«Ο κ. Καλογρίτσας κι εγώ δεν είμαστε συνέταιροι και είναι απολύτως ψευδές αυτό που γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο μεταξύ, εντός της ΝΔ υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο ακόμα και για ειδικό δικαστήριο βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Γραμμή άμυνας

Σημειώνεται ότι η γραμμή άμυνας της Κουμουνδούρου από χτες είναι πως είναι «δήθεν» οι αποκαλύψεις αυτές, θέτουν στο κάδρο τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και τον Αντρέα Λοβέρδο συσχετίζοντάς τους με τον κ. Καλογρίτσα και μάλιστα επικαλούνται τη στάση της ΝΔ την περίοδο του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αμφισβητώντας τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία των όσων καταγγέλλει ο επιχειρηματίας μέσω του οποίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο το 2016.

Ο κ. Καλογρίτσας, προσπαθεί να μετατρέψει μια ιδιωτική αστική διαφορά σε πολιτικό ζήτημα. Η μόνη σχέση που είχαμε με τον Καλογρίτσα ως κυβέρνηση ήταν να του αρνηθούμε να λάβει άδεια για κανάλι γιατί δεν είχε να πληρώσει το τίμημα» ανέφερε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Τα 3 εκ. στο Documento

Το θέμα πάντως λαμβάνει και άλλες διαστάσεις καθώς η ΝΔ ζητά ταυτόχρονα απαντήσεις και για το αν ισχύει ότι -σύμφωνα με την κατάθεση Καλογρίτσα- το Documento έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ, μιλώντας για συμπλήρωση του παζλ του παρακράτους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, από την πλευρά του εργολάβου κι επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του «μαγαζιού», κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ώ του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης» αναφέρει η ΝΔ και συμπληρώνει:

Σκοτεινές διαδρομές – εικονικές συμβάσεις

«Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης;».

Και καταλήγοντας η ΝΔ υπογραμμίζει: «Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Γαλάζιος παρακράτος και παιδεραστίες

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και επικαλούμενος ουσιαστικά το δημοσίευμα του Documento μιλάει για πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ που σχετίζονται με υποθέσεις παιδεραστίας , για συνεργασία με μαφιόζους και επίορκους αστυνομικούς καθώς και για εξαγορά δικαστών στο πλαίσιο ενός «γαλάζιου παρακράτους».

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό τόσο λόγω της οικονομίας, που την έχει βουλιάξει, όσο και από τις σημερινές αποκαλύψεις για επίσημες καταγραφές από την ΕΥΠ. Οι καταγραφές αυτές αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ με σοκαριστικούς διαλόγους να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα.

Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η ΝΔ θυμήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο το 2016 τον κατηγορούσε ως αναξιόπιστο για τα βοσκοτόπια, και να τον τοποθετήσει ξανά στη πολιτική σκηνή, πλέον ως αξιόπιστο.

Ξαναλέμε λοιπόν: Τις δοσοληψίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία και τα ανεξόφλητα χρέη του προς τρίτους επιχειρηματίες ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του.

Σε κάθε περίπτωση, οι φθηνοί και στημένοι αντιπερισπασμοί στους οποίους καταφεύγει η ΝΔ δεν πρόκειται να της δώσουν διέξοδο διαφυγής. Οφείλει να δώσει απαντήσεις τώρα ο κ. Μητσοτάκης για το παρακράτος που ανέχεται μέχρι και τους παιδεραστές, των οποίων η εγκληματική δράση, όπως είναι φανερό εδώ και χρόνια, δεν φαίνεται να τον θίγει» αναφέρει σε νεότερή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

Να απαντήσει ξεκάθαρα

«Και πιο συγκεκριμένα, να απαντήσει ξεκάθαρα:
Θα διώξει τους πρώην υπουργούς του και τον νυν βουλευτή του που πιάστηκε από τον κοριό της ΕΥΠ να έχουν συναλλαγές με το παρακράτος των επίορκων αστυνομικών και εμπλοκή μέχρι και σε υπόθεση παιδεραστίας;
Θα πει κάτι για τον χρηματισμό ανώτατων δικαστικών από επώνυμους φίλους του;
Θα περιμένουμε απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε».

Επιβάλλεται να διερευνηθούν

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητάει το ΚΙΝΑΛ με τον εκπρόσωπο τύπου Παύλο Χρηστίδη να θέτει το ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα αν ότι έκανε ο Νίκος Παππάς το έκανε μόνος ή κατ’ εντολήν κάποιου άλλου.

«‘Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα στο πρώτο θέμα, είναι συνέχεια μιας σειράς αποκαλύψεων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος και ουσιαστικά από τη δικαιοσύνη διότι κάθε πολίτης ο οποίος παρακολουθεί αναρωτιέται πόσο μεγάλο και πόσο πολυδαίδαλο είναι αυτό το σύστημα το οποίο έφτιαξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εάν αυτά τα έκανε ο κος Παππάς μόνος του ή έδινε κάποιος άλλος εντολή, τι γνώριζε ο κος Τσίπρας; προφανώς ο παιδονόμος δεν έκανε δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές προς όλους το τι πήγε να γίνει και με τις τηλεοπτικές άδειες πριν λίγα χρόνια. Δεν ενδιέφερε το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στα πράγματα. Τον ενδιέφερε να κάνει συγκεκριμένες πράξεις για να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Αλληλοκαρφώματα

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα σκάνδαλα το ΚΚΕ τονίζει:

«Αν κάτι αποδεικνύουν οι νέες αποκαλύψεις -ένθεν κακείθεν- και τα αλληλοκαρφώματα, είναι η βαθιά σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος, όπου η μια του όψη είναι η διαφθορά και τα πάρε δώσε με επιχειρηματίες, ενώ η άλλη είναι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν όλοι τους τσακίζοντας τα λαϊκά δικαιώματα».