Πυρ ομαδόν δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση καθώς στις αποκαλύψεις για το παρακράτος και τους Νίκο Παππά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Πάνο Καμμένο έρχονται να προστεθούν και τα όσα καταμαρτυρεί ο Χρήστος Καλογρίτσας για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Το «μαγαζί»

Η αποκάλυψη του Χρήστου Καλογρίτσα υποψήφιου για την αγορά τηλεοπτικής άδειας το 2016 την περασμένη Τετάρτη στο δικαστήριο ότι έλαβε για λογαριασμό της εταιρείας «Τοξότης», τρία εκατ. ευρώ από εταιρεία του εξωτερικού για εικονική σύμβαση, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου έχουν βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, καθώς ο τελευταίος –στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»- φέρεται να κατονομάζει το Νίκο Παπά ως το ιθύνοντα νου, πίσω από την ιστορία χρηματοδότησής της, με σκοπό -όπως καταγγέλλεται- την έκδοση εγγυητικής επιστολής για την συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται τη στιγμή που ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υπογείων συναλλαγών του Ν. Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί» χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστικά» για τη Δημοκρατία όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί», όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες» αναφέρει ο κ. Πέτσας και προσθέτει:

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;

Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του».

Δύο δρόμοι για τον Παππά

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεργιάδης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μην κρύβεται» και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σε ότι αφορά τον Νίκο Παππά, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι έχει δύο δρόμους συμπληρώνοντας ότι «Ο κ. Παππάς οφείλει άμεσα, αύριο να προχωρήσει σε μήνυση κατά του κ. Καλογρίτσα για τους ισχυρισμούς του ή σε διαφορετική περίπτωση, το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποπέμψει τον κ. Παππά».

«Φάνηκε ότι ο Νίκος Παππάς έστησε τον διαγωνισμό για τις άδειες και μεσολάβησε υπέρ μιας εταιρείας κάνοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην κρύβεται, πρέπει να πάρει αποφάσεις».

Τόνισε δε, πως η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει τα βοσκοτόπια της Ιθάκης και κάλεσε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κύριοι Τσακαλώτος και Φίλης να μη μείνουν σιωπηλοί «όταν σφυρίζουν εκατομμύρια».

Απαιτείται πολιτική γενναιότητα

Για λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καλώντας και αυτός με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και να δώσει απαντήσεις για τα όσα καταλογίζει η πλευρά Καλογρίτσα για το «White House».

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και σχετικά με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και την αποκάλυψη στο δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, υποψήφιος για την αγορά τηλεοπτικής άδειας το 2016 και συνδεδεμένος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε για λογαριασμό της εταιρείας «Τοξότης», τρία εκατομ. ευρώ από εταιρεία του εξωτερικού για εικονική σύμβαση, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Ν. Παππά.

«Βλέπουμε στοιχεία συντριπτικά για αυτήν την υπόθεση. Βλέπουμε ότι λειτουργούσαν εξωθεσμικά κέντρα την περίοδο των προηγούμενων πέντε ετών και μια παράλληλη δομή εξουσίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο τότε κυβερνών κόμμα έρχονται και κάνουν καταγγελίες.

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας εργολάβος ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε με πολλά έργα και τεράστιο δανεισμό και στη συνέχεια βρέθηκε να τον έχουν πετάξει σαν μια «στυμμένη λεμονόκουπα».
Καλό είναι ο κ. Τσίπρας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις πρακτικές. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα από την πλευρά του κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Καραμανλής.

Μόνη σχέση η άρνηση τηλεοπτικής άδειας

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στη χτεσινή τους ανακοίνωση για την οποία μιλούν για προσπάθεια του κ.Καλογρίτσα «να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν.

Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι».

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι η μόνη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καλογρίτσα είναι ότι του αρνηθήκαμε τηλεοπτική άδεια.

«Πρόκειται για δήθεν αποκάλυψη. Ο κ. Καλογρίτσας, προσπαθεί να μετατρέψει μια ιδιωτική αστική διαφορά σε πολιτικό ζήτημα. Η μόνη σχέση που είχαμε με τον Καλογρίτσα ως κυβέρνηση ήταν να του αρνηθούμε να λάβει άδεια για κανάλι γιατί δεν είχε να πληρώσει το τίμημα. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει συνεργασία και είναι συνέταιρος με τον κ. Καλογρίτσα. Άρα ίσως ξέρει κάτι παραπάνω για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ιδιωτικές συνομιλίες

«Δεν καταλαβαίνω την αναπαραγωγή ιδιωτικών συνομιλιών με όρους μου είπε και του είπα» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει σε ένα βούρκο αναπαραγωγής, κασετών και δήθεν σκανδάλων».

Σχολιάζοντας δε τις συνομιλίες Μιωνή-Παπά, υποστήριξε ότι από την κουβέντα των δύο «δεν προκύπτει κάτι πολιτικά μεμπτό για τον κ. Παππά».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κασέτες από ιδιώτες για να δείξει τι; Ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί κουβέντες που δεν ταιριάζουν σε έναν υπουργό; Θα είναι πιο προσεκτικός την άλλη φορά ο κ. Παππάς» συμπλήρωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Ψευδές

Απολύτως ψευδές χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος και ο εργολάβος Καλογρίτσας είναι συνέταιροι.

«Ο κ. Καλογρίτσας κι εγώ δεν είμαστε συνέταιροι και είναι απολύτως ψευδές αυτό που γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν τις καταγγελίες Καλογρίτσα σε βάρος του Νίκου Παππά για τα 3 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρώην υπουργός για να πληρώσει ο επιχειρηματίας το ποσό για την τηλεοπτική άδεια στο διαγωνισμό του 2016, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας δε γνώριζε τις παρασκηνιακές δραστηριότητες του κ. Παππά, οι οποίες συνιστούν ένα παρακράτος, για το οποίο πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά» προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ότι δεν είναι παιδονόμος ή χωροφύλακας, σημείωσε ότι «στερείται στοιχειώδους υπευθυνότητας» διερωτώμενος «παιδάκι ήταν το δεξί του χέρι κ δε γνώριζε και τι έκανε στο παρασκήνιο»;

Επιβάλλεται να διερευνηθούν

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητάει το ΚΙΝΑΛ με τον εκπρόσωπο τύπου Παύλο Χρηστίδη να θέτει το ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα αν ότι έκανε ο Νίκος Παππάς το έκανε μόνος ή κατ’ εντολήν κάποιου άλλου.

«‘Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα στο πρώτο θέμα, είναι συνέχεια μιας σειράς αποκαλύψεων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος και ουσιαστικά από τη δικαιοσύνη διότι κάθε πολίτης ο οποίος παρακολουθεί αναρωτιέται πόσο μεγάλο και πόσο πολυδαίδαλο είναι αυτό το σύστημα το οποίο έφτιαξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εάν αυτά τα έκανε ο κος Παππάς μόνος του ή έδινε κάποιος άλλος εντολή, τι γνώριζε ο κος Τσίπρας; προφανώς ο παιδονόμος δεν έκανε δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές προς όλους το τι πήγε να γίνει και με τις τηλεοπτικές άδειες πριν λίγα χρόνια. Δεν ενδιέφερε το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στα πράγματα. Τον ενδιέφερε να κάνει συγκεκριμένες πράξεις για να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Δεν είμαι χωροφύλακας ή παιδονόμος

Ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς αποκαλύψεις για πρωτοκλασάτα στελέχη του.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντι στα στελέχη του, είπε ότι δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος.

«Τα στελέχη μας είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς. Ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος ώστε να διαμορφώνει άποψη για όλους μας. Έχω όμως την ευθύνη να ηγούμαι στη βάση συγκεκριμένων αρχών, κανόνων και, πάνω απ’ όλα, αξιών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η ΝΔ αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για όλα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα τα οποία «αγγίζουν» πρόσωπα που βρισκόντουσαν στον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τους χειρισμούς σε εσωκομματικό επίπεδο για τις υποθέσεις που αφορούσαν πρωτοκλασάτα στελέχη, αναφέρθηκε στην… ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της.

Το ηθικό πλεονέκτημα

«Η ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι σε ένα παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα και σε ένα πολιτικό προσωπικό – και δεν αναφέρομαι προφανώς σε όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους – που έχει κριθεί για το ήθος του» είπε για να προσθέσει.

«Ωστόσο αυτή η ηθική στάση κρίνεται καθημερινά. Δεν είναι ένα εισιτήριο διαρκείας. Και τα δικά μας στελέχη κρίνονται – και ορθά – πολύ πιο αυστηρά από τα στελέχη της Δεξιάς».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για στελέχη του κόμματος όπως αυτό του Νίκου Παππά, ανέφερε ότι ο Ιούνιος δεν ήταν δύσκολος, αλλά ουσιαστικό μήνας για εμάς.

«Γιατί με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τις επιθέσεις των αντιπάλων μας, αποδείξαμε αυτό το πλεονέκτημα. Δεν μείναμε στην άμυνα. Δεν ταμπουρωθήκαμε στο οχυρό της ανταπάντησης στο γνωστό ύφος».

Λειτουργήσαμε, προσθέτει, ως συλλογικότητα που στηρίζεται στην αξία της κριτικής και της αυτοκριτικής. «Που εντοπίζει με θάρρος και ειλικρίνεια τα λάθη, όχι για να τα κουκουλώσει, αλλά για να μην τα επαναλάβει».

Δυσώδης ιστορία

Στο μεταξύ η ΝΔ ζητά απαντήσεις για το αν ισχύει ότι -σύμφωνα με την κατάθεση Καλογρίτσα- το Documento έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ.

Με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως, συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Έλληνες μαθαίνουν, δια στόματος των πρωταγωνιστών, αυτά που υποψιάζονταν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, από την πλευρά του εργολάβου κι επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του «μαγαζιού», κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ώ του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης».

Και συμπληρώνει το κυβερνών κόμμα: «Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης;».

Και καταλήγοντας η ΝΔ υπογραμμίζει: «Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».