«Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή – φωνή που μπαίνει μες στην καρδιά μας και την συγκινεί και την ευφραίνει» λέει απόσπασμα από το ποίημα «Φωνή απ’ την θάλασσα» του Κ. Π. Καβάφη. Σίγουρα η θάλασσα όταν την αντικρίζεις σου δημιουργεί αίσθημα συγκίνησης, ευφορίας, αισιοδοξίας. Ισως επειδή σκέφτεσαι μακρινά ταξίδια, πάνω στα γαλάζια κρυστάλλινα νερά.

Η θάλασσα… Καταγάλανη, ήρεμη, αστραφτερή, τόσο γαλήνια που η επιφάνειά της μοιάζει με καθρέφτη. Θάλασσα με χρώματα γκρίζα, μαβιά, φουρτουνιασμένη, απειλητική.

Οι έλληνες κυρίαρχοι των θαλασσών γνωρίζουν όμως πώς να δαμάζουν τα κύματα και αντεπεξέρχονται σε δύσκολες, επικίνδυνες καταστάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν κατακτήσει την κορυφή.

Οι έλληνες εφοπλιστές, η ελληνική ναυτοσύνη, «χτυπάνε» εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρωτιές στον παγκόσμιο χάρτη. Η εποποιία της ελληνικής ναυτιλίας «ξετυλίγεται» μέσα από τις σελίδες του BHMAgazino.

Από τα προεπαναστατικά χρόνια ως την εποχή της παγκοσμιοποίησης, η ελληνική ναυτοσύνη διέγραψε θεαματική πορεία. Δύο αιώνες με κατεύθυνση την απόλυτη κορυφή.

Δεν πιστεύω λοιπόν ότι χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μία συγκεκριμένη συγκυρία για να αφιερώσεις ένα ολόκληρο τεύχος στους κυρίαρχους των θαλασσών. Το BHMAgazino που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας (στο εξώφυλλο ένα έργο του εικαστικού Γιάννη Παπανελόπουλου, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το ένθετο περιοδικό του «Βήματος της Κυριακής») είναι πολυσέλιδο, γεμάτο ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία. Η ιστορία, οι άνθρωποι, τα επιτεύγματα, οι επιτυχίες αλλά και οι δυσκολίες, ο ελληνόκτητος στόλος και οι πλοιοκτήτες που βρίσκονται στην ελίτ των πλέον ισχυρών στον πλανήτη.

Η ναυτιλία στην εποχή της νόσου COVID-19, η νέα πραγματικότητα, οι τελευταίες εξελίξεις, οι αγορές, τα μεγέθη, οι καινούργιες τεχνολογίες. Σελίδες για να διαβάζεις και να μαθαίνεις, μέσα από άρθρα και ρεπορτάζ. Σελίδες για να «ταξιδεύεις» σε άγνωστους μέχρι τώρα δρόμους.

Μαζί με όλα αυτά, θέματα τέχνης (οι μεγάλοι θαλασσογράφοι), αρχιτεκτονική, ναυτικά μουσεία και εμβληματικοί όμιλοι, μία ξενάγηση στην παγκόσμια πεζογραφία και ποίηση με άξονα το υγρό στοιχείο.

Αυτό το BHMAgazino είναι ένα από τα καλύτερα που έγιναν ποτέ.