Στις 23 Μαίου, στις 11 το πρωί, ο Ράιαν Κολάσο οδηγούσε στο Βόρειο Λονδίνο, όταν αντιλήφθηκε ότι ένα αυτοκίνητο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ήταν «κολλημένο» από πίσω του.

Σταμάτησε και τότε είδε τους αστυνομικούς να τρέχουν προς το αυτοκίνητό του και να του χτυπούν το παράθυρο. Όπως του ανέφεραν αργότερα, είχαν μύρισει κάνναβη, να βγαίνει από το αυτοκίνητό του.

Αφού υπάκουσε στην εντολή τους να βγει έξω, οι αστυνομικοί τού πέρασαν χειροπέδες και έκαναν την BMW του φύλλο και φτερό, μη βρίσκοντας όμως τίποτα.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έκανα ή δεν είχα στην κατοχή μου οποιοδήποτε ναρκωτικό», δηλώνει ο Κολάσο στον Guardian.

«Ένιωσα ότι προσπαθούσαν να με ενοχοποιήσουν. Με τον τρόπο που τόσα χρόνια μου συμπεριφέρονται, πλέον δεν τους εμπιστεύομαι. Πρώτα σε σταματάνε και κατόπιν βρίσκουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν ότι σε σταμάτησαν»

Ο Κολάσο, που εργάζεται ως ηθοποιός και ως υπεύθυνος αναζήτησης χώρων για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, δήλωσε ότι η αστυνομία τον έχει ελέγξει για ναρκωτικά περίπου 20 φορές, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί οτιδήποτε στο ποινικό του μητρώο.

Πλέον όμως, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δικαστεί για παρακώλυση ελέγχου ναρκωτικών ουσιών.

Το video με όσα είχαν συμβεί στον Κολάσο στον έλεγχο της 23ης Μαΐου είχε γίνει viral και έτσι στις 29 Μαΐου, προσκλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, να μιλήσει για την εμπειρία του. Καθώς επέστρεφε με το αυτοκίνητό του από τη συνέντευξη, αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έναν ακόμα έλεγχο.

Λίγη ώρα νωρίτερα διαμαρτυρόταν δημοσίως για αναίτιους αστυνομικούς ελέγχους και τώρα τον σταματούσαν ξανά. Ο έλεγχος αυτός όμως θα εξελισσόταν πολύ χειρότερα.

Ο Κολάσο ρώτησε τους αστυνομικούς μέσα από το αυτοκίνητο γιατί θέλουν να τον ψάξουν, του απάντησαν ότι τον είδαν να κρύβει κάτι στη ζώνη του και τότε του έσπασαν με γκλοπ το τζάμι του συνοδηγού, άνοιξαν την πόρτα και τον τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο.

«Αρχικά ήταν δύο αστυνομικοί, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά περικυκλώθηκα», λέει ο Κολάσο.

«Ήταν μια πολύ εκφοβιστική κατάσταση. Ήταν φανερό ότι δεν είχα κρύψει τίποτα στη ζώνη μου. Δεν έλαβαν υπόψιν τους την σωματική μου ακεραιότητα όταν έσπαγαν το τζάμι. Τους είπα ότι θα έβγαινα, αλλά ότι δεν ήθελα να μου βάλουν χειροπέδες».

Σύμφωνα με τον Κολάσο, οι αστυνομικοί τον έριξαν με δύναμη με το πρόσωπο πάνω σε έναν τοίχο και έπειτα τον έριξαν στον έδαφος, όπου χτύπησε και πάλι το κέφαλι του.

Του πέρασαν χειροπέδες, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, και αφού του έκαναν εξετάσεις για ναρκωτικές ουσίες και του έβγαλαν τα ρούχα για σωματικό έλεγχο, τον έκλεισαν σε ένα κελί για 12 ώρες. Και πάλι δεν είχαν βρει τίποτα.

Όταν τον άφησαν τελικά να φύγει, ήταν 5 τα ξημέρωματα.

Περπάτησε  πάνω από ένα χιλιόμετρο για να φτάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το αυτοκίνητό του.

Καθώς περπατούσε, ένα περιπολικό τον πλησίασε και σταμάτησε. Οι αστυνομικοί ήθελαν να μάθουν για ποιο λόγο περπατούσε τέτοια ώρα μόνος του στον δρόμο.

Ο Κολάσο δεν είναι λευκός και αυτό για την αστυνομία στον δυτικό κόσμο είναι πολλές φορές αρκετό…