Εχοντας συμπληρώσει περισσότερες από πέντε δεκαετίες συνεχούς προσφοράς, η Διεθνής Ναυτιλιακή Εκθεση «Ποσειδώνια» θεωρείται πλέον το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μια «γιορτή» της ναυτοσύνης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται στο σύνολό της η δύναμη της ναυτικής βιομηχανίας, κλείνονται νέες συμφωνίες και δρομολογούνται οι μελλοντικές εξελίξεις. Προγραμματισμένα για την περίοδο από 1 έως 5 Ιουνίου, τα εφετινά «Ποσειδώνια» δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Δεν ακυρώθηκαν όμως, απλώς αναβλήθηκαν, και αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε ήδη από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης: «Συμμεριζόμενοι τη διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σχετικά με τη δυνατότητα να τηρηθούν οι αρχικά προγραμματισμένες ημερομηνίες και την πίεση που προκαλούν ιδιαίτερα στους διεθνείς εκθέτες και επισκέπτες οι απαραίτητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα για ταξιδιωτικές και άλλες κρατήσεις και την αποστολή εκθεμάτων στην Ελλάδα, θεωρήσαμε ότι η απόφαση αυτή δεν έπρεπε να καθυστερήσει άλλο. Στην απόφασή μας καταλήξαμε σε συνεννόηση με τους οργανισμούς που υποστηρίζουν τα «Ποσειδώνια», οι οποίοι έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους για τις παραπάνω ημερομηνίες του Οκτωβρίου. Θεωρούμε ότι η ανάληψη δράσης αυτή τη στιγμή ήταν επιβεβλημένη προς όφελος των εκθετών μας, των επισκεπτών μας και της ίδιας της Εκθεσης». Ραντεβού, λοιπόν από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, αφού αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες της διοργάνωσης, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Μισός αιώνας επιτυχίας

Η Διεθνής Ναυτιλιακή Εκθεση «Ποσειδώνια» ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 1965. Τότε, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας «Ναυτιλιακή-Ναυτεργατική» Θεόδωρος Βώκος και ο φίλος του και στέλεχος δημοσίων σχέσεων Richard «Dick» Stubbs συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια έκθεση για τη ναυτιλία. Η οποία θα λειτουργούσε και ως χώρος ανταλλαγής ιδεών και θα προωθούσε τη δύναμη της εθνικής ναυτιλίας και τη σημασία του ελληνικού στόλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ιούνιο του 1969, με τη συμμετοχή 82 ναυπηγείων και ναυτιλιακών εταιρειών από 16 χώρες. Οσο για το όνομά της, δεν θα μπορούσε παρά να είναι εμπνευσμένο από τον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα.

Από το 1970 τα «Ποσειδώνια» διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, συγκεκριμένα κάθε Ιούνιο, κάθε φορά λαμπρότερα και με περισσότερες συμμετοχές. Το 1976, και ενώ φιλοξενούσαν ήδη 250 εταιρείες από 30 χώρες, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, στον επιβατικό Σταθμό του ΟΛΠ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στη διοργάνωση συμμετείχαν 800 εκθέτες από 50 διαφορετικές χώρες, ενώ το 1990 ο αριθμός των εκθετών είχε ανέλθει στους 1.200. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τη διοργάνωση του 2010, οπότε συμμετείχαν 1.858 εκθέτες από 87 χώρες. Από το 2012 η έκθεση πραγματοποιείται στο Athens Metropolitan Expo. Η διοργάνωση του 2018 χαρακτηρίστηκε η καλύτερη όλων των εποχών, καθώς πέτυχε ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερους από 1.920 εκθέτες από 92 χώρες!

Η παρουσία των πρωθυπουργών

Θέμα εθνικής σημασίας η ναυτιλία, και από τα «Ποσειδώνια» δεν θα μπορούσε να λείπει η πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρίστατο πάντα στη δεξίωση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, το ίδιο και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς ακολούθησαν την πρωθυπουργική παράδοση. Το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης που έγινε το 2018 τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες» και δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Η ανάδειξη του Πειραιά σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας, κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το γεωγραφικό πλεονέκτημά μας».

Η ώρα της διασκέδασης

Βεβαίως «Ποσειδώνια» δεν είναι μόνο business, είναι και πάρτι, τα gatherings (privé ή μη) και οι δεξιώσεις που οργανώνονται κάθε φορά στο πλαίσιο της έκθεσης και που συγκεντρώνουν την εφοπλιστική αφρόκρεμα της χώρας και τους πολυάριθμους προσκεκλημένους της. Ανάμεσά τους, τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν οι εναρκτήριες δεξιώσεις του American P&I Club. Οπως ξεχωρίζουν και πάρτι σαν αυτά που διοργανώνει ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης. Στα «Ποσειδώνια 2014» guest star ήταν η βασίλισσα της disco Γκλόρια Γκέινορ. Η σταρ, αφού τραγούδησε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ερμήνευσε ντουέτο με τον Αντώνη Ρέμο (ο οποίος παραδοσιακά τραγουδάει στα πάρτι της συγκεκριμένης ναυτιλιακής εταιρείας) το «You’re the First, the Last, My Everything» του Μπάρι Γουάιτ.

Στα «Ποσειδώνια 2016» στο αντίστοιχο πάρτι περισσότεροι από 4.500 καλεσμένοι διασκέδασαν στο «Island» με τον Αντώνη Ρέμο και με τους διεθνείς Gipsy Kings. Ανάμεσα στους καλεσμένους και ο αργεντινός άσος του ποδοσφαίρου Τσόρι Ντομίνγκες. Στο πάρτι που ο κ. Μαρινάκης διοργάνωσε στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2018» τραγούδησε και πάλι ο Αντώνης Ρέμος. Μαζί του αυτή τη φορά ως guest stars ήταν η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Κωνσταντίνος Αργυρός. Την παράσταση όμως έκλεψε όταν ανέβηκε στη σκηνή η διάσημη βιολονίστρια Βανέσα Μέι, η οποία λίγα χρόνια πριν είχε εμφανιστεί στο Ηρώδειο. Ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Φρανσουά Μοντέστο, ο Αριέλ Ιμπαγάσα και ο Ρόνι Γιόνσεν, ο πρώην διεθνής νορβηγός κεντρικός αμυντικός της Manchester United, περιλαμβάνονταν στους καλεσμένους. Τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά ονόματα της χώρας αλλά και πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν φθάσει ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός από το εξωτερικό διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανάµεσα στις εκδηλώσεις που προκάλεσαν θόρυβο, όχι όµως λόγω του κεφιού που επικράτησε, ήταν το πάρτι που είχε διοργανώσει το 2010 γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία επάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ: Οι αντιδράσεις από εκείνους που ζήτησαν σεβασµό στην ιστορικότητα ενός πλοίου που αποτελεί εθνικό µνηµείο οδήγησαν σε άσχηµες για κάποιους καταστάσεις. Εκείνη τη χρονιά, στη δεξίωση του Lloyd’s Register στον Αστέρα της Βουλιαγµένης παρέστησαν πάνω από 2.000 άτοµα. Στον ίδιο χώρο είχε δεξιωθεί τους συνεργάτες της η Arcadia του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ενώ πολλά κοκτέιλ, δείπνα και δεξιώσεις είχαν πραγµατοποιηθεί στο εστιατόριο Matsuhisa Athens µέσα στον Αστέρα της Βουλιαγµένης (νυν Four Seasons). Aπό τις πλέον εντυπωσιακές δεξιώσεις στα Ποσειδώνια είναι αυτές που φέρουν τη σφραγίδα του Βίκτωρα Ρέστη, του Γιώργου Οικονόµου και νεαρών επιχειρηµατιών οι οποίοι φθάνουν από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και το Μόντε Κάρλο. Κάποια πάρτι έχουν φιλοξενηθεί επίσης σε σπίτια εφοπλιστών και επιχειρηµατιών µε καλεσµένους γνωστούς τραγουδιστές και συγκροτήµατα. Αυτές είναι µερικές µόνο από τις δεκάδες εκδηλώσεις (υπάρχουν και τα «κλειστά» καλέσµατα σε θαλαµηγούς) όπου business και ψυχαγωγία συνυπάρχουν και όπου την ώρα της διασκέδασης κλείνονται ενίοτε κορυφαία deals.

Εφοπλισµός και οικολογία

Οσο όμως σημαντικό και αν είναι το κέρδος, δεν είναι πάντα ο μοναδικός στόχος. «Τα «Ποσειδώνια 2020″ θα πραγματοποιηθούν σε μια χρονιά που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία» δήλωνε λίγο πριν από τη μετάθεση της εφετινής διοργάνωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, στρέφοντας το βλέμμα και προς ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, αυτό της κλιματικής αλλαγής: «Η εφαρμογή του παγκόσμιου ανώτατου ορίου θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα, με τις όποιες προκλήσεις της, και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας των Ηνωμένων Εθνών (UN IMO) σχετικά με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα πλοία, είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που η Ενωσις Ελλήνων Εφοπλιστών παρακολουθεί ενεργά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η περιβαλλοντική ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή εκ μέρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η ναυτιλιακή βιομηχανία, απαραίτητη για το διεθνές εμπόριο βασικών αγαθών και φορτίων, έχει πλήρως δεσμευθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα και ήδη έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μέσω των παγκόσμιων κανονισμών του UN ΙΜΟ. Ωστόσο, για την επίτευξη της πλήρους απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα απαιτούνται νέου τύπου καύσιμα και νέες τεχνολογίες πρόωσης πλοίων διαθέσιμα στην αγορά παγκοσμίως. Είμαστε βέβαιοι ότι τα «Ποσειδώνια 2020 » θα αποτελέσουν για άλλη μία φορά μια πολύτιμη πλατφόρμα για εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τέτοια σημαντικά ζητήματα πολιτικής, εκτός από τους αμιγώς εμπορικούς και επιχειρηματικούς στόχους που εξυπηρετούν επιτυχώς εδώ και χρόνια».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δήλωνε μεταξύ άλλων πως τα εφετινά «Ποσειδώνια» αναμένεται να δώσουν σε όλους τους παίκτες του κλάδου την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά εκκρεμών ακόμη ζητημάτων, ενώ τόνισε ότι το ραντεβού του ερχόμενου Οκτωβρίου αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον με πολλές νέες συμμετοχές και με τους Ελληνες που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και κάνουν την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο να δίνουν για άλλη μία φορά δυναμικά το «παρών» συμμετέχοντας καθοριστικά στις εξελίξεις. Ραντεβού το φθινόπωρο!