Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων από τον τουρισμό το 2020 θα προσεγγίσουν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019, παρά την προσπάθεια που γίνεται να παραταθεί η τουριστική περίοδος και τον Σεπτέμβριο.

Την εκτίμηση αυτή κάνει το υπουργείο Τουρισμού, που έχει προβληματιστεί έντονα από τις προθέσεις ευρωπαϊκών χωρών να παρατείνουν την περίοδο κλειστών συνόρων έως τα μέσα Ιουλίου αλλά και από το γεγονός ότι τα πρώτα «τεστ επανεκκίνησης» δείχνουν περιορισμένο αριθμό κρατήσεων, παρότι την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια στις διεθνείς πτήσεις.

Από αύριο Τετάρτη, μαζί με τα αεροδρόμια, αναμένεται να ανοίξει και μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων στις πόλεις και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να υποδεχθούν ξένους και έλληνες επισκέπτες.

H πραγματική εικόνα

Οι επαφές με τις ξένες αγορές θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου και είναι αυτές που θα δώσουν πλέον την πραγματική εικόνα για τις εφετινές κρατήσεις στον τουρισμό καθώς θα «τσεκάρονται» οι κρατήσεις ανά εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για σχεδόν μηδενικές κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.

Συγκρατημένοι

Τα πρώτα δείγματα των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις θα προστίθενται νέες μονάδες.

Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου και ό,τι θα δείξει η δεύτερη και τρίτη εβδομάδα θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 20% για όλη τη σεζόν.

Aρνητικές συνέπειες

Στην περίπτωση άλλων μεγάλων νησιών, οι σχεδόν μηδενικές κρατήσεις στα ξενοδοχεία θέτουν σε εγρήγορση για σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από τις επιχειρήσεις που πλένουν τα σεντόνια των ξενοδοχείων μέχρι και την τελευταία ταβέρνα.

Ηδη, πέρυσι τέτοια εποχή ο ελληνικός τουρισμός κατέγραφε ρεκόρ, σε αντίθεση με εφέτος που οι αφίξεις και οι εισπράξεις κατέρρευσαν. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα ήταν μηδενικά τον Απρίλιο μετά το lockdown και οι απώλειες στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου ήταν πάνω από 650 εκατ. ευρώ (έσοδα 629 εκατ. από 1,29 δισ. πέρυσι)!