Σε νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αφού ζήτησε για μία ακόμη φορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξαπέλυσε απειλές καλώντας την Ελλάδα να μην «τεστάρει» την Τουρκία ενώ ξεκαθάρισε ότι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει κανονικά στις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει.

«Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την στήριξη τρίτων χωρών. Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά, και πως αν συμβεί κάτι οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στην μέση του δρόμου. Τους λέμε ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε» σημειώνει προκλητικά ο τούρκος υπουργός κάνοντας μάλιστα μαθήματα προς την ελληνική πλευρά.

«Τους ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των ενοχλήσεων και προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε. Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης. Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξαλείψτε αυτή την διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων» ανέφερε  ο Χουλουσί Ακάρ.

Αντί να απολογηθεί για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο κ. Ακάρ ανέφερε:

«Μην προσπαθείτε για τετελεσμένα, μην μας τεστάρετε θα στεναχωρηθείτε. Δεν θα υποχωρήσουμε από τις γεωτρήσεις έχουμε δίκιο».

«Μην δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα που δεν περιλαμβάνουν και εμάς. Μην μας τεστάρετε, θα στεναχωρηθείτε. Έχουμε επαναλάβει  πολλές φορές την αποφασιστικότητα μας. Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν . Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μας έχουν νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζονται σε μία λογική βάση.  Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ακάρ.

Προκλητικός ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων από τον τούρκο υπουργό Άμυνας πήρε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε με διθυραμβικά λόγια στη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

«Έχουμε υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία υφαλοκρηπίδας με  την Λιβύη. Και αυτή η συμφωνία άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κύκλοι που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην μεσογειακή ακτή της Αττάλειας ένιωσαν άβολα με αυτή την συμφωνία. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την  Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε για να προσθέσει.

«Επομένως όταν κοιτάζετε την υφαλοκρηπίδα είναι νόμιμο για την Τουρκία να προβεί σε αυτά τα βήματα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή. Πρόκειται για εθνικό μας καθήκον . Φυσικά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Μήνυμα Μπορέλ κατά των τουρκικών προκλήσεων

Την ώρα πάντως που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» η ΕΕ μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στέλνει μηνύματα προς την Τουρκία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ που ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα επιβιβαστεί μαζί και με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Στόχος να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην περιοχή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στέλνοντας μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Λευκωσία, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο.

«Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε για να προσθέσει ότι το μήνυμά του «είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξη και αλληλεγγύη της με την Κύπρο, όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης διά μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».

Δέσμευση της ΕΕ για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της γύρω περιοχής, την προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει.

Τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

Υπό το πρίσμα της απαράδεκτα προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας και της μη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της, η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε χθες σε εκδήλωση για την ΑΟΖ των κρατών – μελών της ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  ότι «είναι θεσμικώς αυτονόητο ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των Κρατών-Μελών είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας διαδικτυακή εκδήλωση του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Η ευθεία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ» ο τ. ΠτΔ και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος  τεκμηριώνοντας το γιατί πρέπει να συμπράξει ευθέως η ΕΕ στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Για ν’ αναχθούμε, υπό αυστηρώς νομικούς όρους, στην γενική θεωρία του Δημόσιου Δικαίου, οι μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ λειτουργούν «ενδοστρεφώς», ήτοι εντός του πεδίου της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και του Διεθνούς Δικαίου -εν προκειμένω της «Σύμβασης του Montego Bay», που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου κατά τα εκτιθέμενα στην συνέχεια- οπότε η αυτοτελής σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές παρίσταται, κανονιστικώς, σχεδόν δευτερεύουσα.

Πολλώ μάλλον όταν τα επιμέρους αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν, ούτως ή άλλως, υποχρέωση εποπτείας της lege artis -δηλαδή σύμφωνα με το σύνολο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- κατάρτισης και εφαρμογής των ως άνω συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ, με αντισυμβαλλόμενα μέρη Κράτη-Μέλη της. Επιπλέον, και όπως ήδη υπονοήθηκε, η σύμπραξη αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοείται στο σύνολο της διαδικασίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα τρίτα Κράτη, ήτοι από το προκαταρκτικό στάδιο του προσδιορισμού των εκατέρωθεν ακτών ως το κύριο στάδιο, που καταλήγει στην σύναψη της αντίστοιχης συμφωνίας, ύστερα από την χάραξη, αναλόγως, της μέσης γραμμής ή της μέσης απόστασης μεταξύ των Κρατών, από την εξέταση της ιδιομορφίας της ad hoc περιοχής και από την εντεύθεν αναζήτηση της, επίσης ad hoc, δίκαιης λύσης».

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όπου στις 2 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.