Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο».

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της» προσθέτει.

Δεύτερη παρέμβαση

Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση σε διάστημα δύο εβδομάδων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της» δήλωσε προ ημερών εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έλληνες ανταποκριτές.

Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Μενδώνη προς UNESCO: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία

Προηγουμένως, επιστολή προς τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών της UNESCO έστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να τις ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972 την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος» επισημαίνει η Λίνα Μενδώνη.

Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: Είμαι λυπημένος από τις δηλώσεις Ερντογάν

Μάλιστα, με τις τουρκικές προκλήσεις Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ασχολήθηκε την Τετάρτη δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο φιλοξένησε και δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» τόνισε ο Βαρθολομαίος με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

«Επιβιώσαμε 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα» πρόσθεσε ο Πατριάρχης απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το πόσο ο ναός της Αγίας Σοφίας, άδειος και παραμελημένος, θα μπορούσε να μείνει όρθιος όταν στην Κωνταντινούπολη ζουν πια ελάχιστοι Έλληνες.

Στο εκτενές σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το μέσο ενημέρωσης να κάνει λόγο για τοξική γλώσσα του τούρκου ηγέτη.