Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και το θέμα των συνομιλιών του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και του Νίκου Παππά κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό.

Η πίεση στον πρώην υπουργό ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον σημείο απετέλεσε η κίνηση του Ν. Παππά να αναλάβει την ευθύνη, καθώς οι εσωκομματικές επιθέσεις εναντίον του είναι πολλές και ελάχιστοι τον στηρίζουν δημόσια.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην εισήγησή του προέτρεψε ουσιαστικά τον Νίκο Παππά, με τον οποίο είχε συνομιλήσει πριν από τη συνεδρίαση, να αναλάβει τις ευθύνες του, κίνηση που θεωρήθηκε ως εύσχημο «άδειασμα» του στενού του συνεργάτη.

«Απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Αυτοκριτική από τον Νίκο Παππά

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας» είπε ο Ν. Παππάς αμέσως μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς θέλοντας να προλάβει αρνητικά σχόλια μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω και συμπλήρωσε: «Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη».

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε με την εισήγησή του να στρέψει τη συζήτηση στην οικονομία, λέγοντας ότι «η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ και σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία» και συνέχισε: «Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν γίνεται τυχαία, αλλά αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το βασικότερο κατά τον ίδιο είναι: να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι απέναντι δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να εδραιωθεί. «Και διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά» είπε και συμπλήρωσε: «Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους».

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα που κατά τον ίδιο είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος. «Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους» τόνισε.

Μήνυμα ενότητας

Επί των κομματικών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην μεθαυριανή Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης να στείλει μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης αλλά και σήμα, όπως είπε, ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο, αλλά και δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, πρότεινε –έγινε αποδεκτή η πρότασή του – να εισηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο στη ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και να σχεδιάσουμε το συνέδριό μας για το φθινόπωρο.

Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού. Επίσης η ΚΕΑ να πρέπει να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού και θα γίνουν πολλές περιοδείες τις επόμενες εβδομάδες.