Επιστολή απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν (DG HOME), κ. Μονίκ Παριά, στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην οποία αποδίδει τα εύσημα στον ίδιο και στην ελληνική Κυβέρνηση για:

Την υπογραφή των συμβάσεων διερμηνείας καθώς και μεταφοράς αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι «πολυαναμενόμενες» αυτές συμβάσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εθνικού συστήματος υποδοχής.

Τις προσπάθειες μείωσης του κόστους για τα προγράμματα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας του «ESTIA II».

Την προληπτική δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές φιλοξενίας, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και σε κοντινή απόσταση από αυτά.

Την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για πολλούς αιτούντες άσυλο, λόγω της εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της χώρας. Δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με την ομόλογο της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των αποχωρησάντων προσφύγων.

Την σημαντική αύξηση, τους τελευταίους μήνες, στην έκδοση αποφάσεων ασύλου.

Επιπλέον, η κ. Παριά υπογραμμίζει ότι η Διεύθυνσή της εργάζεται πάνω στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης για τις κατασκευαστικές εργασίες στις δομές Σιντικής και Μαλακάσας, καθώς και στα ΚΥΤ Σάμου, Κω και Λέρου. Τέλος, εξαίρει «την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές μετανάστευσης και ασύλου υπό την καθοδήγηση του κ. Μηταράκη». Οι προσπάθειες του «δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε».