Αφού έχασαν την πρωτιά το 2018 από τη Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατρακύλησαν κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, που καταρτίζει κάθε χρόνο το Institute for Management Development (IMD) της Λωζάνης, πληρώνοντας έτσι τα επίχειρα των εμπορικών πολέμων του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφετινή έρευνα, οι ΗΠΑ κατρακύλησαν στη 10η θέση της κατάταξης από την 3η που ήταν πέρυσι. Μέσα σε μια διετία, δηλαδή, η αμερικανική οικονομία από πρώτη βρέθηκε δέκατη σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο. Πρόκειται για μια αποτυχία που χρεώνεται προσωπικά ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος να «τρέξει» τη χώρα όπως τις αδιαμφισβήτητα επιτυχημένες επιχειρήσεις του.

Η Σιγκαπούρη διατηρεί την κορυφή της λίστας ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Η διαμόρφωση του εφετινού Top 5 της κατάταξης υποδηλώνει τις αυξημένες δυνατότητες που διαθέτουν οι μικρότερες χώρες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να αντιμετωπίσουν τα ρίσκα της εποχής και να επιτύχουν τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις, σημειώνει το IMD.

20ή η Κίνα

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο αμερικανός πρόεδρος κατά της Κίνας είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο πολύ την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας, εξηγούν οι αναλυτές του ελβετικού Ινστιτούτου. Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος πλήττει, βέβαια, και την ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας – η χώρα κατρακύλησε εφέτος έξι θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 20ή θέση της λίστας.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα σκαρφάλωσε εννέα θέσεις εφέτος και έφθασε στην 49η θέση μεταξύ των 63 οικονομιών που βάζει στο μικροσκόπιο το IMD. Το Ινστιτούτο άρχισε να δημοσιοποιεί κατατάξεις ανταγωνιστικότητας το 1989. Η αξιολόγηση γίνεται με εκατοντάδες οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και δείκτες.