Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια του στο εξωτερικό.

Μολονότι η συγκυρία δεν βοηθούσε, εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ώριμες συμφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη προχώρησαν, νέα σχέδια μπήκαν σε διαδικασία υλοποίησης, και στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν, η Ελλάδα έλαβε την «πλήρη στήριξη» και την «ισχυρή αλληλεγγύη» του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου δεν σχημάτισε την εντύπωση ότι υπάρχει υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας Ισραήλ – Τουρκίας. Μάλιστα συνεργάτες του σημείωναν ότι ο κ. Νετανιάχου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ματαίωση της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός δημοσίως επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει πάντα την ειρήνη, αλλά είναι φανερό ότι οι πολλές και διαφορετικές θέσεις που εκφράζει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν τη συνεννόηση, έλεγαν οι ίδιες πηγές. Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, πρόσθεταν, είναι να διατυπώνει χωρίς διαφοροποιήσεις τις δικές της αρχές και να επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Προσήλωση στην τριμερή συνεργασία

Στην κοινή δήλωση επιβεβαιώνεται η προσήλωση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και στη τετραμερή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην Υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Είμαστε σφοδρά αντίθετοι σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που διακινδυνεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους», σημειώνεται.

Το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης 
 
Δήλωση Συνόδου Κορυφής Ισραήλ- Ελλάδας 

Ιερουσαλήμ, 16 Ιουνίου, 2020

Η κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκλήρωσε τη Σύνοδο Κορυφής του Πρωθυπουργού, στην Ιερουσαλήμ, για τα 30 χρόνια από την καθιέρωση πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής των Πρωθυπουργών ήταν μια ακόμη ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευση των κυβερνήσεών μας να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας συμβάλλοντας στην ευημερία, την εθνική μας ισχύ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Εξετάζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει και οι δύο χώρες από τις 21 Μαΐου 1990, μετά την υπογραφή της σχετικής Κοινής Δήλωσης των κυβερνήσεων του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αείμνηστου Yitzhak Shamir, η σημερινή μας συνάντηση μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στη συνέχιση των συντονισμένων προσπαθειών για την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς: εξωτερικές υποθέσεις, άμυνα, καινοτομία, κυβερνοχώρο, αγροτεχνική, επιστήμη και ακαδημαϊκή, ενέργεια, υγεία , περιβάλλον, τουρισμός, υποδομές, πολιτισμός, αθλητισμός και εμπόριο και επενδύσεις.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και βαθιούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η διμερής συνεργασία μας αποσκοπεί στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας και επιτρέπει στα έθνη μας, πλούσια σε κληρονομιά, πολιτισμό και πνευματικές συνεισφορές στην ανθρωπότητα, να αποτελέσουν άγκυρα για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, δεσμευόμαστε επίσης να συνεχίσουμε την τριμερή συνεργασία μας με την Κύπρο και το σχήμα 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με σαφή στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων και ουσιαστικών αποτελεσμάτων.

Ζητούμε τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην Ηπειρωτική Και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις προσπάθειες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές.

Επαναβεβαιώνουμε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων. Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις εκκλήσεις για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, καθώς και στις προσπάθειες αμφισβήτησης ή υπονόμευσης του δικαιώματος του Ισραήλ στην ασφάλεια και την προστασία. Τονίζουμε την ιδιαίτερη σημασία της Ιερουσαλήμ για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ και υπενθυμίζουμε τους εγγενείς και βαθιούς ιστορικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού στην ιστορική του πατρίδα.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν καρποφόρες συζητήσεις με τους Ισραηλινούς οικοδεσπότες τους για τα ακόλουθα θέματα:

Υγεία

Τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος έχει πληγεί από την πανδημία Covid – 19, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο.  Οι χώρες μας είναι μεταξύ εκείνων που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η πρόκληση αυτή αποτέλεσε μια αφύπνιση για ισχυρότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κινδύνων, κινδύνων ή φυσικών καταστροφών. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και να προετοιμάσουν τις χώρες μας για μελλοντικές προκλήσεις μέσω διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο συστημάτων υγείας μας. Οι δύο Υπουργοί Υγείας θα συναντηθούν σύντομα για να προωθήσουν τις ανταλλαγές τεχνογνωσίας, τις βέλτιστες πρακτικές και τα αμοιβαία προγράμματα στη διατροφή, την ψηφιακή υγεία, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και τα μοντέλα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.

Εξωτερικών

Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ιδίως στις συγκρούσεις στη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Υεμένη.  Οι εξελίξεις αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση της ασφάλειας της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. » διάδοση των πυρηνικών όπλων, η υποστήριξη της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων με προηγμένα οπλικά συστήματα, η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών και η υπονόμευση της σταθερότητας αυτών των χωρών, μεταξύ άλλων, είναι απαράδεκτες και είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας να τις καταπολεμήσουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, οι οποίες απασχόλησαν μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας, και κατανοώντας τη σημασία των συνεργασιών, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις στενές επαφές μας και τις εντατικές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς και να εντείνουμε τη σχέση εργασίας και τη συνεργασία μεταξύ των δύο ΝΧΙ μας για τον συντονισμό των προσπαθειών στην περιφερειακή και τη διεθνή σκηνή.

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακροχρόνια και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της IHRA το 2021, η οποία συμπίπτει με την 200ή επέτειο της Διακήρυξης ανεξαρτησίας της, επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για όλες τις εκδηλώσεις ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, υποκίνησης σε παρενόχληση ή βίας σε πρόσωπα που ανήκουν σε κοινότητες με βάση την εθνοτική καταγωγή ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπου και αν συμβαίνουν.

Επαναλάβαμε τη σταθερή δέσμευσή μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για οικονομικές, εμπορικές πολιτικές, στρατηγικές, ασφάλεια, καινοτομία και περιφερειακές προκλήσεις. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πορεία του στενού διαλόγου, όπως θα έπρεπε να είναι μεταξύ φίλων και εταίρων. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, της πλήρους λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης προτεραιοτήτων εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, και της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Προσβλέπουμε σε συνεργασία από κοινού στο πρόγραμμα «Horizon Europe», πρόγραμμα έρευνας και πληροφόρησης

Δεσμευόμαστε να παράσχουμε πλήρη υποστήριξη για την προώθηση της συνεργασίας των χωρών μας σε διμερές, τριμερή και 3+1 επίπεδα και, σε αυτό το πνεύμα, ενθαρρύνουμε συνέργειες και πρωτοβουλίες για την επίτευξη του κοινού μας στόχου για την προώθηση του σκοπού της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Άμυνα

Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας μας. Τονίζουμε την κοινή μας βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μας αποσκοπεί στην προώθηση της ειρήνης, της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που απορρέουν επίσης από την τρομοκρατία, τον βίαιο ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των συμβούλων εθνικής ασφάλειας.

Ενέργεια

Σημειώνοντας την υπογραφή, στις 2 Ιανουαρίου 2020, της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον Αγωγό Ανατολής-Μεντ, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα και σύντομα από την Κύπρο, επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη και τη δέσμευσή μας για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος, τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας τη μεταφορά ενέργειας από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε σύντομα την Ιταλία ως συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία.

Αναγνωρίζουμε επίσης τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν για τις χώρες μας στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα EuroAsia Interconnector, το οποίο θα ενσωματώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ και της Κύπρου με αυτά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην ήδη καθιερωμένη συνεργασία, σε εταιρικό επίπεδο, για την ανάπτυξη δεξαμενών φυσικού αερίου στο Ισραήλ και υποστηρίζουμε σθεναρά τη συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων και των ηλεκτρικών οχημάτων, και ιδίως στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και των κοινών πιλοτικών σχεδίων

Περιβάλλον

Αναγνωρίζουμε την εντατική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος σε υπουργικό και επαγγελματικό επίπεδο τόσο σε διμερές όσο και σε τριμελές επίπεδο με την Κύπρο.  Αναγνωρίζοντας ότι αυτή η συνεργασία αποφέρει αμοιβαία οφέλη, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε θέματα όπως οι περιβαλλοντικές πτυχές της διαχείρισης των υδάτων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης που μπορεί να προέλθει από δραστηριότητες εκσκαφής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών και της περιοχής μας.

Γεωργία

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον γεωργικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη μας σε διάφορους γεωργικούς τομείς, όπως η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και του εδάφους, η αφαλάτωση, ο αλατούχος και επεξεργασμένος γεωργία ακριβείας των λυμάτων και η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (Mariculture) και η ιχθυοκαλλιέργεια ανοικτής θαλάσσης, η αλιεία εσωτερικών και παράκτιων περιοχών είναι επίσης βιομηχανίες μεγάλου ενδιαφέροντος.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής και θα μπορούσε να προωθήσει και να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τουρισμού

Αναγνωρίζουμε τη σημαντική σημασία του τουρισμού για τις αντίστοιχες οικονομίες μας και τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε κοινά έργα και συνέργειες. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών μας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εισροή τουριστών στην περιοχή μας. Χαιρετίζουμε την απόφαση των αντίστοιχων Υπουργείων μας να προωθήσουν ψηφιακές πρωτοβουλίες στον τουρισμό και άλλες πρωτοβουλίες travel-tech, καθώς και περαιτέρω δράσεις για την παροχή κινήτρων και την επιτάχυνση της καινοτομίας και των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον τομέα του Travel – Tech.

Ανάπτυξη και Επενδύσεις

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των αμοιβαίων οφελών που απορρέουν από τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση, τη διευκόλυνση, τη βελτίωση και την ενίσχυση της διασύνδεσης οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της έρευνας μεταξύ των εθνών μας, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών τομέων όπου υπάρχει ήδη επιτυχής συνεργασία, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και η ναυπηγική βιομηχανία. Ειδικότερα, το Ισραήλ παρουσίασε την πρωτοβουλία «Γραμμές για την περιφερειακή ειρήνη»· επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αντίστοιχων διοικήσεων.

Cyber

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη εξάρτηση των κοινωνιών και των οικονομιών μας στον τομέα του κυβερνοχώρου, και σημειώνοντας την εκθετική αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των αντίστοιχων αρχών. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών και ρυθμιστικών πλαισίων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.  Επιθυμούμε να προωθήσουμε έναν ανοικτό, ελεύθερο, ασφαλή και ειρηνικό κυβερνοχώρο, ο οποίος θα καθοδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, θα προστατεύει την εθνική ασφάλεια και θα προωθεί τη διεθνή σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνουμε με ικανοποίηση την έκδοση κοινής δήλωσης μεταξύ των αντίστοιχων εθνικών μας οργανισμών.

Έρευνα και Καινοτομία

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της Έρευνας και της Καινοτομίας ως σημαντικών κινητήρων για την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και της σύνδεσης των οικοσυστημάτων εκκίνησης.  Αναγνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας μας και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά σε έργα που στοχεύουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της τριμερούς και πολυμερούς συνεργασίας που προωθείται μέσω πλατφορμών όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαίσιο για την αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων στην περιοχή μας.

Συμπέρασμα:

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν το ευρύ φάσμα και το βάθος των συνδέσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας και των λαών μας και αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική εταιρική σχέση που στηρίζει τις σχέσεις μας και καθοδηγούν την κοινή μας πορεία προς το μέλλον. Υπεγράφησαν κοινές δηλώσεις στους τομείς του Τουρισμού, της Γεωργίας καθώς και στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και της Ενέργειας. Τα έγγραφα αυτά θα αυξήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα ωφελήσουν τους λαούς μας και την περιοχή. Στο πνεύμα αυτό, οι πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνεχή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και θα συγκληθεί για τη διεξαγωγή του πέμπτου γύρου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Ελλάδα, το 2021. Και οι δύο Πρωθυπουργοί έδωσαν εντολή στα υπουργεία Εξωτερικών να προετοιμαστούν για την επόμενη συνεδρίαση.