«Η Ελλάδα ανοίγει σήμερα τις πύλες της στον τουρισμό. Όλα είναι έτοιμα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη, προκειμένου να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια για τους ίδιους, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θέλουμε να είναι η Ελλάδα ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Και μ’ αυτό το γνώμονα κινούμαστε όλοι, κυβέρνηση, επιχειρηματίες του κλάδου και εργαζόμενοι», πρόσθεσε, με ευθεία αναφορά και πάλι στα λόγια του πρωθυπουργού.

«Από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τα πάρκα αναψυχής, τα λουτρά, οι ιαματικές πηγές και τα γυμναστήρια. Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία μας», είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε το πρωί ο πρωθυπουργός στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών. Επανέλαβε μάλιστα τα λόγια του ότι: «Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και χωρίς ανοιχτά μουσεία. Ανοίγουν πια και τα μουσεία μας για να μπορέσουν να υποδεχθούν με ασφάλεια τόσο τους επισκέπτες όσο και τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να ανακαλύψουν και πάλι την ομορφιά των αρχαιολογικών μας χώρων».

Και τόνισε: «Αυτό το καλοκαίρι όλοι ξέρουμε ότι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα αλλά θέλουμε η εμπειρία της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική. Από σήμερα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Πρόσθεσε ότι εκτός από το αεροδρόμιο της Αθήνας δέχεται πλέον πτήσεις και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης καθώς και ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ. «Όσοι ελέγχονται θα αυτοπεριορίζονται μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα -για μια μέρα δηλαδή- σε ξενοδοχείο της επιλογής τους. Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός θα μένει 14 μέρες σε καραντίνα».

Εντείνουμε τους ελέγχους και τα πρόστιμα σε όλη τη χώρα είπε ο κ. Στέλιος και παρέπεμψε σε σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Στα θέματα της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ξεκινά σήμερα και το μάλιστα ενισχύεται με ακόμα 190 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, πέρα από το 60% του μισθού των εργαζόμενων για όσο χρόνο δεν θα εργάζονται, θα καλύπτεται -μέχρι τα τέλη Ιουλίου- και το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Εάν χρειαστεί, η επιδότηση αυτή θα επεκταθεί και για επόμενους μήνες.-

-Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, η καταβολή των οποίων έχει ανασταλεί, θα ενταχθούν σε ένα πακέτο που θα αρχίσει να αποπληρώνεται το 2021. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο.

-Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε 8 μηνιαίες, αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Οι εταιρείες σε 8, αντί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6, αντί 5 δόσεις.

-Επαναφέρεται η άμεση έκπτωση φόρου ύψους 2% -που καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015- για όσους αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές τους υποχρεώσεις.

-Προχωρά -έχει ήδη κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικό νομοσχέδιο- η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις. Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.  Πρόκειται για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική, η οποία εισάγεται και στη χώρα μας, πάντα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημά της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει οξυγόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα ώστε τα όνειρά τους να γίνουν πραγματικότητα.

-Προβλέπεται -στο ίδιο νομοσχέδιο- η επέκταση  και για τον Ιούνιο της έκπτωσης 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

-Θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

-Εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

-Προωθείται ρύθμιση -περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο- που δίνει λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, που εισπράχθηκαν το 2013. Δίνεται δυνατότητα να διορθωθούν τα σχετικά εκκαθαριστικά, καθώς και δυνατότητα φορολόγησης των σχετικών ποσών στη χρήση στην οποία ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν. Έτσι, μειώνεται αυτό το φορολογικό βάρος για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι  σήμερα θα καταβληθεί στους δικαιούχους η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές εργασίας του Μαΐου.  Συνολικά θα καταβληθούν 208 εκατομμύρια ευρώ σε 526.051 δικαιούχους.

Υπογραμμίζεται ότι από σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019. Αμέσως μετά την επαναπρόσληψη μπορούν να τους θέσουν -όλους, ή κάποιους- σε αναστολή έως και τον Σεπτέμβριο. Έτσι ώστε να καλυφθούν από την Πολιτεία με την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση.

Για την  ψηφιακή μεταρρύθμιση του Κράτους

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό βήμα, καθώς αποκτά πρόσβαση στα Στοιχεία των Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φορείς όπως ο e-EΦΚΑ ή ο ΟΠΕΚΑ μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες πιο αποτελεσματικά. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται η μετάβαση των πολιτών στις υπηρεσίες προκειμένου να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους. Επιταχύνεται η διεκπεραίωση μιας σειράς υποθέσεων των πολιτών, όπως η παροχή ενός κοινωνικού επιδόματος και η πρόσβαση σε παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Διασφαλίζεται καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς την χρήση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.