Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα  τις πύλες του, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να υποδεχτεί τις πρώτες τουριστικές πτήσεις της σεζόν από το εξωτερικό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η υποδοχή των τουριστών με ασφάλεια και γι΄ αυτό τον λόγο θα πραγματοποιούνται δυο διαφορετικές κατηγορίες ελέγχων.

Όσοι φτάνουν από αεροδρόμιο που είναι εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά, μόνο κάποιες από τις πτήσεις και όχι όλες. Σε αυτή την κατηγορία, θα συστήνεται στου τουρίστες των πτήσεων να προχωρούν σε αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο.

Αν το τεστ βγει αρνητικό θα μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, σε περίπτωση που βγει θετικό, θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμείνει σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επιβάτες με τουρίστες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες των πτήσεων και θα ακολουθείται η δειγματοληπτική διαδικασία.

Η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Στόχος, όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη είναι να επαναλειτουργήσει η βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά με όρους υγειονομικής ασφάλειας. «Ελάτε στην Ελλάδα, η χώρα είναι πλέον ανοιχτή και ασφαλής» ήταν το κάλεσμά του προς τους ξένους τουρίστες.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τον τρόπο που θα γίνονται οι αφίξεις.

Το σχέδιο

Τη Δευτέρα 15/6 ανοίγει το αεροδρόμιο της Αθήνας και αίρονται οι απαγορεύσεις για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς.

Επιπλέον, διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια που καταρτίζει τη λίστα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πιο αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19.

Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, ενώ διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Σκοπίων.

Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μνόνο με το πλήρωμα.

Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου είναι κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Διαχωρισμός των ταξιδιωτών με βάση τη λίστα της EASA

Όσον αφορά τους ελέγχους των ταξιδιωτών που έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται ο διαχωρισμός εκτός και εντός λίστας της ΕΑSA.

Συγκεκριμένα από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:

– Δειγματοληπτικά τεστ
– Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
– 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ ξενοδοχείο καραντίνας

Για τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA:

– Τεστ σε όλους
– 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
– 14 ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)

Για όλες τις χώρες προέλευσης, ισχύει ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1/7 και μετά).

– Δειγματοληπτικά τεστ

– 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας τα οποία θα οριστούν στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά

Αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις από 1/7

Από την 1η Ιουλίου και μετά επιτρέπονται οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρχει συνδιαμόρφωση της πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Για τις χερσαίες αφίξεις, από την 1η Ιουλίου γίνεται λόγος για άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση έως τις 30/6 για την Τουρκία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Οι κανόνες

Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:

  • Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
  • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
  • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα καλωσορίζει πάλι όλους τους τουρίστες

Mε εκτενή αφιερώματα υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, για το «μεγάλο στοίχημα» του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι.

Με ιδιαίτερες αναφορές στο «άνοιγμα» της Ελλάδας στον τουρισμό αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας με τον κοροναϊό από τη χώρα μας, τα διεθνή ΜΜΕ προβάλουν τη μοναδικότητα του ελληνικού Καλοκαιριού, αλλά και τα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας για να υποδεχτεί τους τουρίστες με ασφάλεια.