Τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης, την ερχόμενη Τρίτη, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αναδεικνύουν τούτες τις ημέρες τόσο η Αθήνα όσο και το Τελ Αβίβ. Αναμένεται, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, να υπογραφεί μια σειρά συμφωνιών για την τουριστική, ενεργειακή συνεργασία (EastMeD), την κυβερνοασφάλεια, την αγροτεχνολογία και την αμυντική συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Για τη σημασία της διήμερης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ τις έχετε διαβάσει ή θα τις διαβάσετε σε άλλες στήλες της εφημερίδας. Εδώ θα σταθούμε στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού η οποία ορκίστηκε προσφάτως. Ισχυρός άλλωστε και ο πολιτικός συμβολισμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού αφού προσφάτως συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται λοιπόν από κυβερνητικό κλιμάκιο, ανάμεσα στο οποίο θα είναι και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο λόγος που ο υπουργός Αμυνας θα βρεθεί στην ισραηλινή πρωτεύουσα είναι επειδή το Ισραήλ και η Ελλάδα επιθυμούν να επεκτείνουν την ήδη ισχυρή αμυντική συνεργασία σε διμερές επίπεδο και πολλές φορές αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ ενδιαφέρεται για συμμετοχή στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαγωνισμό, όπως ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Συγκεκριμένα ενδιαφέρεται στην συμπαραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου και του νέου εθνικού οχήματος (περιλαμβανομένου και των τροχοφόρων θωρακισμένων). Επιπλέον ενδιαφέρεται για την ΕΑΒ (επισκευές και συντήρηση αεροσκαφών) την ΕΛΒΟ, για τα συστήματα κυβερνοάμυνας, για ναυπηγεία κτλ.

Ηδη το υπουργείο Αμυνας υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ για την ενοικίαση (με το σύστημα leasing) αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπου Heron) για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την εναέρια επιτήρησή τους. Τα ισραηλινά drones μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους (που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρισα) και διαθέτουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και ένα πακέτο ηλεκτρονικής νοημοσύνης. Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου το Heron προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως η επιτήρηση, ή φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κτλ. Εκείνο που αναμένεται από την επίσκεψη στο Ισραήλ είναι ανάμεσα στα άλλα πολιτικά και διπλωματικά οφέλη που θα υπάρξουν θα είναι και η ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το Ισραήλ πρόκειται σε λίγες ημέρες να επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ) δεν περιορίζεται μόνον σε διπλωματικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο, αλλά επιδιώκεται να υπάρξει συνεργασία και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.