«Φρένο» στην εκλογολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας «εκλογικό ραντεβού» για το 2023, ενώ έδωσε το σήμα για προσαρμογές στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως προαναγγελία ανασχηματισμού. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερις επιπλέον πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και συγκεκριμένα: 

1. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με 190 εκατ. ευρώ επιπλέον ώστε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος (πρόκειται για την τροπολογία Βρούτση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο Κεραμέως που ήδη ψηφίστηκε). 

2. Θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021. 

3. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων και οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων, όπως είχε γράψει το Βήμα της Κυριακής, ενώ οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5 μηνιαίων δόσεων. 

4. Επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, έτσι όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%.

Μονομαχία με εκλογικό άρωμα

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμετρήθηκαν στην Βουλή με φόντο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας και τις προκλήσεις που εγείρονται στην πορεία αναμόρφωσης της δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώθηκε. Η «μονομαχία» είχε και «άρωμα» προεκλογικό με τον Αλέξη Τσίπρα να διερωτάται γιατί ο Μητσοτάκης ωραιοποιεί την δυσμενή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για εργαζομένους και επιχειρήσεις: «Εκτός αν θέλετε να διαφύγετε όπως σας συμβουλεύουν διάφοροι να πάτε σε εκλογές πριν έρθουν τα μαντάτα», είπε, προτρέποντας τον πρωθυπουργό: «Πηγαίντε σε εκλογές να δείτε τι έχετε να πάθετε και τι θα λένε όλοι όσοι σας υποστηρίζουν γιατί είστε ο Μωυσής που μας γλύτωσε από την κρίση…». 

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε αρχικά να εμπλακεί σε αυτή την συζήτηση και επιλέγοντας να δώσει το στίγμα του για την πορεία της χώρας ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας, «να γίνει τίτλος στο κεφάλαιο αναγέννησης της οικονομίας», όπως είπε. Όμως στην δευτερολογία του έκλεισε αυτή την συζήτηση και αναφερθείς στον «εφιάλτη» του κ. Τσίπρα, όπως αποκάλεσε τις εκλογές, του είπε: «Δίνετε την εντύπωση ότι ξυπνάτε κάθιδρος από την αγωνία τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές». Και τον προέτρεψε να ηρεμήσει λέγοντάς ότι θα του διασφαλίσει πως θα κάνει κανονικά τις καλοκαιρινές του διακοπές. «Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η χώρα δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εκλογές». «Η κυβέρνηση αυτή έχει πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να επενδύσει», υπογράμμισε αναφερθείς στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Πάντως ανέφερε ότι «προσαρμογές στο σχέδιό μας θα γίνουν», φράση που ερμηνεύθηκε από βουλευτές και ως σήμα για ανασχηματισμό, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Και επισήμανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκλογικό ραντεβού το 2023, μέχρι τότε έχετε καιρό για αντιπολίτευση».
Κόντρα για την οικονομία
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «θα έχουμε σημαντική ύφεση» και ότι αυτό το καλοκαίρι «θα είναι πολύ διαφορετικό», αλλά όπως τόνισε «ο κορωνοϊός μπορεί να έπληξε την πορεία της οικονομίας όχι όμως τις βάσεις της» που σε λίγο θα πλαισιωθούν από τα σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια, ποσά που η κυβέρνηση θα επενδύσει «για να χρηματοδοτήσει την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας». Το διαρκές «κοντράστ» που επιχειρήθηκε ανάμεσα στους δυο πολιτικούς μονομάχους, τόνωσε το μετωπικό χαρακτήρα της αναμέτρησης μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να λάβει ακραία μορφή.

Εξαίρεση αποτέλεσε η κόντρα με αφορμή την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι υπέγραψε κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup στο οποίο μπήκε η «φύτρα», όπως είπε, για πλεόνασμα από το 2021. Ωστόσο, ο Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι δεν διάβασε όλη την σχετική αναφορά στην οποία φαινόταν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και όχι για αποφάσεις: «Απορείτε γιατί σας λένε ψεύτη. Για τέταρτη φορά έχετε πιαστεί ψευδόμενος για έγγραφα που έχετε καταθέσει», του είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πεδίο της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. «Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη στον οποίο καταλόγισε ότι «δίνετε λίγα και χωρίς προϋποθέσεις διότι από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα για χιλιάδες εργαζομένους ενώ μειώνετε και τους μισθούς».

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είπε ότι είναι θετική η αναστολή πληρωμών φόρου για το 2021 αλλά διερωτήθηκε όσον αφορά τις επιχειρήσεις τι θα γίνει με τις επιταγές που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην αγορά. «Ανακοινώσατε και έκπτωση φόρου 2% σε όποιον πληρώσει εφάπαξ τον φόρο καλή είναι η μείωση αλλά ποιος το θέλει αυτό; Βοηθάει αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ. Ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα; Αυτός που έχει καταθέσεις και στα μπαούλα του λεφτά κι όχι αυτός που αγωνιά σήμερα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Άρα πάλι αυτό ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες», είπε στον πρωθυπουργό.